1 april 2014 opende Smalstad XL zijn deuren. De 38 bewoners van de woonlocatie in Tholen lieten dit feit niet graag ongemerkt voorbij gaan. Maandag 1 april genoten ze samen van een heerlijk feestmaal. Om de feestvreugde compleet te maken kwamen ook hun familie, vrienden en bekenden langs. Enkele bewoners vertellen graag waarom het zo leuk is om op Smalstad XL te wonen.

Heleen Kramer

Heleen Kramer woont zo’n twee jaar op Smalstad XL. Tot die tijd woonde ze bij haar ouders. “Het was een grote stap voor mij om naar hier te verhuizen”, herinnert ze zich. “Het scheelde wel dat ik bij Eeterij De Thoolse Brug heb gewerkt. Daardoor kende ik al best veel bewoners.”

Inmiddels heeft Heleen haar draai op de woonlocatie helemaal gevonden. “Ik heb het prima naar mijn zin. De begeleiders zijn aardig en het contact met de andere bewoners is prima. Je moet ze nemen zoals ze zijn, dan krijg je niet snel ruzie.” Om te ontspannen schildert Heleen graag. “Elke donderdag ga ik naar schilderles in een atelier aan huis in Sint-Annaland. Dat doe ik al heel erg lang.” Ook op Dagbesteding De Dilt waar Heleen meerdere dagen per week te vinden is kan ze haar creativiteit kwijt. “Voor het jubileumfeestje hebben we slingers van papier en wol gemaakt. Ze zijn heel leuk geworden!”

Jantine van de Ree

Vanaf het ‘oude’ Smalstad in Sint-Maartensdijk verhuisde Jantine van de Ree vijf jaar geleden mee naar Dilt in Tholen. De bewonersgroep werd flink uitgebreid: van negen man in Sint-Maartensdijk naar 38 bewoners in Tholen. “Het was erg leuk om hier te komen wonen”, vindt ze. “Alles was zo lekker nieuw.”

Jantine houdt erg van muziek. Vooral de nummers van Nick & Simon hoort ze graag. In haar vrije tijd kijkt ze graag naar dvd’s van het zangduo.

“Ik werk bij Eeterij De Thoolse Brug”, vertelt ze. “Ik maak schoon en help in de keuken. Ook werk ik bij Klavertje Vier in woonzorgcentrum Maartenshof in Sint-Maartensdijk. Daar zet ik koffie voor de ouderen.”

Op haar vrije woensdag leeft Jantine zich uit bij de Zumba-les in Meulvliet. “Dat is sport in combinatie met muziek”, legt ze uit. “Ook knutsel ik graag. Ik ben nu bezig met het maken van een olifant van strijkkralen. Al die kleurtjes; daar houd ik van!”

Patrick Goorissen en Carola van As

Totdat Smalstad XL de deuren opende woonde Carola in het oude gemeentehuis aan de Markt in Sint-Maartensdijk waar Sjaloom Zorg tijdelijk onderdak geregeld had. Patrick woonde tot vijf jaar geleden bij zijn ouders, maar kwam elke zaterdag naar Sint-Maartensdijk om friet te eten. “Toen ik hier net woonde moest ik erg wennen”, blikt Patrick terug. “Het is toch een behoorlijke overgang om van je ouders naar een woonlocatie te verhuizen. Maar ik was heel blij met m’n eigen plekje. De bouw van het pand heb ik van dichtbij meegemaakt. Mijn ouders wonen hier vlakbij, dus ik ging regelmatig langs de bouwplaats om foto’s te nemen.”

De sfeer op de woon-voorziening is volgens de twee prima. “Het is hier lekker levendig”, vindt Carola. “Elke avond eten we samen in de gezamenlijke woonkamer. Daar drinken we ook gezellig koffie met z’n allen.” Patrick is in zijn vrije tijd graag actief bezig. “Ik fiets graag richting de bossen op de Brabantse Wal. In het voorjaar en de zomer ga ik met de kanoclub kanoën op de Binnenschelde in Bergen op Zoom.” Naast haar werk op het gemeentehuis van Tholen en bij dagcentrum De Colweghe in Halsteren onderneemt Carola graag leuke dingen met haar vriend die ook op Smalstad XL woont. “Van woensdag tot zondag kook ik zelf op onze kamer”, vertelt ze. “De overige dagen eten we samen met de groep. Ik kan het met iedereen prima vinden, dus dat is altijd heel gezellig!”