De 26 toekomstige bewoners van woonvoorziening ‘De Vyver’ in Ouddorp tellen vol spanning de dagen af totdat ze hun gloednieuwe appartementen kunnen betrekken. Eén van hen is Robert Jan Drijver. Regelmatig gaat hij langs de bouwplaats aan de Vliedberglaan om polshoogte te nemen. “De deadline is verschillende keren vooruit geschoven, maar er wordt beloofd dat we er met de kerst toch echt kunnen wonen. Daar vertrouw ik dan maar op”, zegt hij verwachtingsvol.

Robert Jan woont momenteel in Dirksland en gaat elke week wandelen in de duinen bij Ouddorp. “Of het nou snikheet is, vriest of regent; ik ga altijd”, vertelt hij. “In de duinen met op de achtergrond het geluid van de zee kom ik tot rust, heerlijk!” Als hij dan toch in de buurt is, neemt hij vaak een kijkje op de bouwplaats. “Vooral in het begin ging het hard. Nu staat de buitenkant helemaal overeind, dus dan is het moeilijker te zien wat aan de binnenkant precies gebeurt.”

Wat Robert Jan betreft kan de bouw niet snel genoeg gaan. “In Ouddorp wil ik een nieuwe start maken. Ik woon een paar jaar in Dirksland en hiervoor in Herkingen. Door een hartstilstand en herseninfarct heb ik een aantal jaar geleden hersenschade opgelopen. Dit had natuurlijk heel veel impact en heeft m’n hele leven overhoop gegooid. Ik heb slechte herinneringen aan de afgelopen jaren en de plekken waar ik woon(de). In Ouddorp kan ik opnieuw beginnen: een nieuw huis en nieuwe mensen om me heen.”

De Vyver bestaat straks uit twee woonlagen. Elk appartement bestaat uit een woonkamer met keuken, slaapkamer, badkamer en toilet. “Ik ben nog redelijk mobiel en kom daarom op de eerste verdieping te wonen. De bewoners op deze woonlaag komen straks als eerste in de nieuwbouw te wonen”, weet Robert Jan. “Ik werk bij kringloop Goed voor Goed en zij gaan mij helpen bij de verhuizing. Daar zie ik namelijk erg tegenop. Gelukkig denkt ook Anton, mijn zorgkundig coach, goed mee.”

Robert Jan verwacht veel van zijn nieuwe woonplek. “Ik woon nu in een klein appartementje en dit voelt niet als thuis. Dit was een tijdelijke oplossing, waardoor ik het gevoel heb dat dit mij is opgelegd. Wonen in Ouddorp is een bewuste keuze geweest. De stap om daar te gaan wonen was niet zo moeilijk!”