De nieuwe woonlocatie ‘De Kaoie’ aan de entree van Sint-Annaland is niet te missen. Nog een paar weken en dan ontvangen de bewoners de sleutel van hun nieuwe appartement. Naast de dertien bewoners van woonlocatie De Annewas komen er nog andere, nieuwe cliënten op de locatie te wonen. De bewoners van De Annewas vertellen graag over de aanstaande verhuizing.

Dianne:

“Het maken van legpuzzels doe ik enorm graag. Ik werk bij De Vlinderbloem in Tholen. Na een dag werken is het heel ontspannend om thuis een mooie legpuzzel te maken. Ik heb verschillende puzzels van Jan van Haasteren. Ze zijn heel leuk, maar door de vele details kost het veel tijd om ze te maken. Ik heb zo’n stuk of dertig legpuzzels, waarvan sommige nog in het plastic zitten. De studio op De Kaoie waar ik kom te wonen is een stuk kleiner dan mijn huidige appartement. Ik hoop maar dat er genoeg plek overblijft voor m’n puzzels. Dat geldt ook voor mijn meubels: mijn slaapkamer is pas nieuw, dus die meubels verhuizen gewoon mee. Daarnaast heb ik een nieuwe bank en salontafel gekocht. Het zal best nog wel passen en meten worden om alles een plekje te geven.”

Rien:

“Zo’n dertien jaar geleden ben ik vanuit Oud-Vossemeer naar De Annewas verhuisd. Meerdere keren per week ga ik langs bij mijn familie in mijn geboortedorp. In die tijd ben ik vijf keer verhuisd naar een andere kamer. Ik weet nog dat we jaren geleden tijdens een verbouwing in tijdelijke huisvesting buiten Sint-Annaland hebben gewoond. In het nieuwe gebouw kom ik op de tweede etage te wonen. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over het dorp. Vaak wandel of fiets ik een grote ronde door Sint-Annaland. Het maakt me niet zoveel uit wat voor weer het dan is. Als het te warm is zet ik gewoon een petje op. Naast mijn werk bij De Betho in Goes speel ik graag spelletjes met de andere bewoners. Regelmatig komt een vrijwilliger langs om een potje te dammen: dat is altijd erg gezellig!”

Hans:

“Hans is één van de allereerste bewoners van De Annewas en met zijn 70 jaar de oudste”, vertelt één van de begeleiders. “Het pand is enkele tientallen jaren oud, dus hij heeft verschillende verbouwingen meegemaakt. Hans volgt dagbesteding bij De Colweghe in Halsteren. In zijn vrije tijd zit hij graag op de schommel die in de tuin staat. Het maakt niet uit warm of hoe koud het is; hij zit er in weer en wind. Op zijn kamer luistert Hans graag naar klassieke muziek. Vooral muziek van het Nederlands Kamerorkest vindt hij erg mooi. Sinds kort hebben we een belevenistafel, daarop zoekt hij graag figuren bij elkaar. We praten nog niet zoveel over de aanstaande verhuizing. Hans houdt niet zo van veranderingen en heeft structuur nodig. Het zou hem onnodig ongerust maken.”

Marjo:

“De verhuiskaarten die ik naar mijn moeder, mijn zus en haar kinderen ga sturen liggen al klaar. Ik vind het erg leuk om zelf kaarten te maken, het is één van mijn hobby’s. Ik kom aan de achterkant van De Kaoie te wonen. Als ik uit het raam kijk kan ik in de verte het huis van mijn zus zien. Ik ga meerdere keren per week bij haar op bezoek. Samen hebben we de vloer voor mijn nieuwe appartement uitgezocht. Ik verzamel poppetjes en beestjes. Ze staan in de vitrinekast op mijn kamer. Natuurlijk verhuizen ze met mij mee, maar de kast zelf is aan vervanging toe. Ik woon hier al veertig jaar, dus dan wordt het op den duur wel tijd voor wat nieuws.”