Een wens van Jacqueline van Heukelen in de wensboom op Molenzicht en een wens van Sonja Troost in de online omgeving MijnCody waren de aanleiding voor een mooie Burenavond in Dirksland. 20 september was het zover. Met zelfgemaakte loempiaatjes en soep, salades, enthousiaste Molenzicht-bewoners, een groep buurtbewoners én prachtig weer was de avond meer dan geslaagd.

De bewoners van Molenzicht hadden voorheen niet zoveel contact met hun buren. “Toen we hier kwamen wonen waren veel buurtbewoners bang voor overlast”, vertelt Sonja. “Jammer genoeg hebben veel mensen een vooroordeel over mensen met een beperking.” Om met de buurtbewoners in contact te komen wilde Jacqueline graag iets rond Burendag organiseren. Deze wens hing ze op in de wensboom op Molenzicht.

American Party

“Ik houd ervan om dingen te organiseren”, geeft Sonja aan. “Dat had ik dan ook in MijnCody gezet. Mijn mentor kwam met het idee om mijn wens met die van Jacqueline te combineren. We hebben toen met z’n allen bij elkaar gezeten om plannen te maken. Eerst wilden we een barbecue organiseren, maar dan ben je erg afhankelijk van het weer.” Besloten werd daarom een American Party te houden. Om alle buurtbewoners uit te nodigen stelde Sonja een brief op. “We hebben erin gezet dat we het erg leuk zouden vinden als ze aanwezig zouden zijn”, vertelt ze. “Maar als ze geen zin hadden, waren ze natuurlijk niks verplicht.”

Sonja en Jacqueline kijken terug op een gezellige avond. De Burenavond was namelijk een groot succes. “We hadden ongeveer 30 mensen uitgenodigd”, vertelt Jacqueline. “Er kwamen bijna 25 buren, dus daar waren we heel blij mee. Ook bijna alle bewoners van Molenzicht waren aanwezig.” Bij de voorbereidingen kwam heel wat kijken. “We hadden uitgerekend hoeveel broodjes en salade we nodig hadden”, legt Sonja uit. “De soep hadden we zelf gemaakt. Uit-eindelijk hadden we nog heel veel over,  maar dat hebben we bewaard voor de volgende dag. Als toetje was er bowl met kwark.” De buren namen ook allerlei lekkers mee: nasi, warme kippenpootjes, gebak en een doos Merci als bedankje.

Niet nerveus

Sonja opende de avond met een speech. “We wilden laten zien dat mensen met een beperking prima in staat zijn om iets leuks te organiseren”, vertelt ze. Lagen de dames van tevoren niet wakker? “Nee hoor”, schudt Sonja. “Ik ben op mijn werk in de catering op het Albeda College in Middelharnis wel gewend om dingen te organiseren. Soms bereid je dan iets voor, dat op het laatste moment wordt afgezegd. Dat kan altijd gebeuren. Maar we hadden een plan B hoor. Als het slecht weer geweest zou zijn, hadden we de groep opgesplitst en zouden we in de huiskamers gegeten hebben. Gelukkig was dat niet nodig. Het was hartstikke mooi weer!”

De bewoners van Molenzicht vonden de avond meer dan geslaagd. “We hebben gezellig bij kunnen praten en ook nu hebben we nog goed contact. Als ik op straat loop roepen ze ‘hé, buurvrouw!’”, lacht Sonja. “Het is fijn dat je als normaal mens wordt gezien en niet als iemand met een beperking.”