De verf is amper opgedroogd en het behang zit net tegen de muur. De zeven vrouwelijke bewoners van het spiksplinternieuwe Vlinderduin in Burgh-Haamstede namen begin februari hun intrek in het nieuwe woon-complex. “We wonen nog maar kort bij elkaar, maar we zijn nu al één grote familie”, vindt Suzanne van Leeuwen. “Er staat nog één appartement vrij. Dus ben je een leuke, spontane meid, dan ben je van harte welkom!”

Op de woonlocatie wonen alleen vrouwen. ’s Ochtends en ’s avonds kunnen zij terugvallen op begeleiding van Sjaloom Zorg. Iedereen heeft een eigen appartement met badkamer. De keuken en woonkamer delen ze met elkaar. De voordeuren van de woningen komen uit op een – nu nog kale – gezamenlijke binnentuin. “We hebben nog geen tijd gehad om planten te kopen en de tuin op te vrolijken. Het is de bedoeling dat er parasols komen, zodat we ook ’s zomers lekker buiten kunnen zitten”, vertelt Suzanne.

Fijne sfeer

Leonie van den Berg noemt de gezelligheid één van de grootste voordelen van het samenwonen. “Hiervoor woonde ik op mezelf in een huisje naast het bejaardentehuis hier in het dorp. Vooral ’s avonds was het erg rustig en miste ik mensen om mij heen. Hier eten we elke avond met elkaar en lachen met elkaar heel wat af”, vertelt ze. “’s Zondags overleggen we over het menu van die week. De begeleiding doet de boodschappen en met z’n zevenen maken we het eten klaar. Na de maaltijd blijven we vaak met de begeleiding in de keuken hangen, dat is altijd super gezellig!” Sommige meiden gaan in het weekend naar hun ouders. Dan is het wat rustiger op de locatie. “Door de week werken we allemaal en in het weekend is iedereen vaak ook druk”, geeft Suzanne aan. “Laatst zijn we met z’n allen naar de film geweest. Als we iets met z’n allen willen ondernemen moeten we dat ruim van tevoren plannen.”

Suzanne werkt in een lunchroom in Burgh-Haamstede. Leonie doet dat bij een tuincentrum in Zierikzee. “Ik zou het super leuk vinden als we een gezamenlijk huisdier zouden hebben”, zegt Suzanne. “Maar eerst moeten we hier dan wat langer gesetteld zijn.”