Op jezelf gaan is voor iedereen een spannend moment. Toch kijken de acht jongeren die in de kleinschalige woonvorm van Stichting Gewoon Wonen in Oost-Souburg komen te wonen, halsreikend uit naar komend najaar. Dat is het moment waarop zij een eigen huis krijgen, met 24 uur zorg en ondersteuning van Sjaloom Zorg.

“Het klikte in één keer met Sjaloom Zorg”, vertelt Geerard Labeur, voorzitter van ouderinitiatief Gewoon Wonen. “Wij denken dat Sjaloom Zorg recht doet aan de indicaties van onze kinderen. Daar gaan ze zorgvuldig mee om. Dat is ook wat we hoorden van de initiatiefnemers van Vlinderduin, een vergelijkbaar project in Burgh-Haamstede waar Sjaloom Zorg bij betrokken is.” De acht ouderparen achter Gewoon Wonen hebben zich verenigd in een stichting. Ze stemden unaniem in met de keuze voor Sjaloom Zorg. “Als ouder wil je het beste voor je kind”, weet bestuurslid Peter de Rijke. “In het jarenlange proces dat we achter de rug hebben moet je veel zakelijke beslissingen nemen. Soms moet je daarbij over je eigen emoties heenstappen. Dat is niet altijd even makkelijk. Omdat we al sinds 2014 met elkaar optrekken is er een groot vertrouwen in elkaar ontstaan. Dat helpt enorm.”

Doorzetten

De ouders stopten heel wat tijd in het realiseren van hun droom. “Het is niet zo dat we het wiel opnieuw moesten uitvinden. In Brabant alleen al zijn er 36 ouderinitiatieven,” vertelt Geerard. “Maar door omstandigheden gingen onze eerste bouwplannen helaas niet door. Daarnaast zijn er ook juridische hobbels. Zo is er geen duidelijke regelgeving rond de bekostiging van kleinschalige wooninitiatieven. Iets waar ook het zorgkantoor in sommige gevallen moeite mee heeft.” De stichting was afgelopen jaren met veel verschillende organisaties in gesprek. Peter: “Met woningcorporatie Zeeuwland en gemeente Vlissingen hebben we goede ervaringen. Zij denken met ons mee en staan open voor innovatieve ideeën. Dat werkt uiteraard heel plezierig en geeft energie. Ook hebben we goede ervaringen met de scholen in de regio. Studenten van de HZ hebben onder ander een onderzoek gedaan naar het maatschappelijk belang van onze woonvoorziening voor de wijk, een kosten-baten-analyse en toekomstig vrijwilligersprofiel opgesteld. Onze huisstijl en Facebookpagina zijn opgesteld door studenten van Scalda. Door samen te werken creëer je betrokkenheid in de regio.”

De acht jongeren – vijf jongens, drie meiden – zijn leeftijdsgenoten en komen op één na allemaal van Walcheren. Ze kennen elkaar van school en de dagbesteding. Hun nieuwe woning komt middenin de wijk Nagelenburg te staan. De bewoners krijgen een eigen appartement met badkamer en een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. “Een deel van de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte wordt betaald door de bewoners zelf. Het overige deel wordt met sponsorgelden gerealiseerd”, vertelt Peter. “Helaas houden grote landelijke organisaties vooralsnog de hand op de knip, daarom zoeken we lokale partijen en particulieren die ons willen ondersteunen.”

Onbetaalbaar

“Alles wat we in al de afgelopen jaren hebben voorbereid begint nu concreet vorm te krijgen”, vertelt Geerard. “Het gaat nu snel. Onze kinderen kijken er enorm naar uit en ook wij als ouders leven er naartoe. Het heeft ons veel inspanning gekost, maar straks kunnen onze kinderen onbezorgd wonen op de manier zoals wij dat graag zien. Dat resultaat is onbetaalbaar!”