Ben je iemand die graag mensen helpt en niet houdt van stilzitten? Dikke kans dat jij je dan thuis voelt in de gehandicaptenzorg, stelt Diana Op den Brouw Hage. Als oproepkracht werkt de 51-jarige Smerdiekse als assistent begeleider bij Sjaloom Zorg in Tholen.

Met haar roots in de thuis- en ouderenzorg, begeleidt Diana vooral de oudere cliënten en de bewoners die zorg nodig hebben. “Maar ook op de dagbesteding word ik af en toe ingezet. Als oproepkracht moet je flexibel zijn.” Dat betekent niet dat je als oproepkracht geen idee hebt waar of wanneer je wordt ingezet, voegt zij er snel aan toe. “Je krijgt een aantal weken van tevoren een rooster met vrije plekken, waarop je kan inschrijven. Natuurlijk krijg je niet iedere dienst waarop je inschrijft, maar het is zeker voldoende. Soms krijg je ook op de dag zelf nog een telefoontje, bijvoorbeeld bij ziekte, of je diezelfde avond kan komen werken. Ik ben zeker een tot twee keer per week op de woonvoorziening en dat bevalt heel goed.”

Naast haar werk bij Sjaloom Zorg is Diana werkzaam in de thuiszorg in de gemeente Tholen. Zij vindt het fijn om de twee functies te kunnen combineren in haar leven. “Die afwisseling geeft energie. Bovendien is het een relatief jong team bij Smalstad XL. Ze vinden het fijn om soms te kunnen sparren met iemand die meer ervaring heeft. Dan vragen ze “Diana, hoe zou jij dat nu doen?”.”

Toen Diana aan de slag ging bij Sjaloom Zorg, bleek het werk anders dan verwacht. “Heel eerlijk was ik verrast: werken in gehandicaptenzorg was veel leuker dan ik dacht. Het werk gebeurt met zoveel humor. Je bouwt bovendien echt een band op met bewoners. Natuurlijk moeten ze aan je wennen. Maar als je er eenmaal bij hoort, zijn ze echt blij als je er bent. Het is een soort gezin waar je bij gaat horen. Dat had ik mij vooraf niet gerealiseerd.”

In haar werk stimuleert Diana onder meer om mensen lekker te laten bewegen. “Lokt in de avond dat overgebleven stukje taart? Dan probeer ik hen zover te krijgen dat zij de ochtend erop een uurtje gaan wandelen. Meestal luisteren ze wel naar mijn advies.” Maar sport draagt niet alleen bij aan een gezond lichaam. “Waar mensen samenwonen, is wel eens onenigheid. Het is mooi om te zien hoe ruzies tijdens zo’n sportuurtje worden bijgelegd. Bovendien helpt bewegen tegen stress en zorgen. Alleen daarom is het, zeker met corona, al belangrijk dat hier op woonlocaties aandacht voor is.”

Meer weten over werken als oproeper bij Sjaloom Zorg? Neem dan contact op met het hoofdkantoor of stuur een open sollicitatie naar p&o@sjaloomzorg.nl