“Als iedereen in het Flakkees begint te praten moet ik wel even schakelen hoor!”, lacht Keimpe Bak. Na de zomer neemt hij het stokje van Henk Brinkman als bestuurder van Sjaloom Zorg over. Inmiddels heeft hij al diverse mensen binnen de organisatie ontmoet. “Op Goeree-Overflakkee en in Zeeland is Sjaloom Zorg een begrip, een sterk merk. Onder leiding van Henk heeft de organisatie de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Als bestuurder heb ik de taak om alle schakels – de cliënten, medewerkers en stakeholders – met elkaar te verbinden. Het is een klus waar ik enorm veel zin in heb!”

Samen met zijn vrouw Claire en hun zoons Simon en Micha woont Keimpe in Nieuwendijk (Noord-Brabant). Het wordt de komende tijd wel even aanpoten verwacht hij. “Mijn vrouw is aan het omscholen en ook ik begin nu aan een nieuwe fase in mijn leven. Als je door de week hard werkt is het belangrijk om in het weekend samen leuke dingen te doen. Ik vind het heerlijk om samen met mijn vrouw met de hond te wandelen en ga er regelmatig met mijn zoons op uit. Daarnaast speel ik tennis en loop regelmatig een rondje hard. Het gaat erom dat je de juiste balans tussen werk en privé ziet te vinden.”

Werkvloer

Voor sommige mensen binnen Sjaloom Zorg is Keimpe een bekend gezicht. “Tot 2007 werkte ik als accountmanager bij zorgverzekeraar CZ”, legt hij uit. “In die functie was ik verantwoordelijk voor de onderhandelingen met Sjaloom Zorg over de zorgcontracten. De afgelopen jaren heb ik als directeur externe betrekkingen bij Parnassia in Den Haag gewerkt, een functie waarbij ik veel te maken had met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), koepels en zorgverzekeraars. Ik had het er goed naar mijn zin, maar toen ik hoorde dat Sjaloom Zorg op zoek was naar een nieuwe bestuurder begon het toch wel te kriebelen. In mijn huidige werk ben ik strategisch bezig. Als bestuurder bij Sjaloom Zorg kom ik dichter bij de hulp-vraag en werkvloer te staan. Ik mag heel concreet gaan meedenken over het bieden van kwalitatieve zorg aan de cliënten van Sjaloom Zorg.”

Uitdagingen genoeg

Sjaloom Zorg is de afgelopen jaren fors gegroeid. “Het wordt een mooie uitdaging om die lijn vast te blijven houden”, verwacht Keimpe. “Denk bijvoorbeeld aan de verschillende nieuwbouwprojecten die binnenkort worden opgeleverd. Het is belangrijk dat iedereen binnen Sjaloom Zorg die ontwikkelingen bij kan blijven benen. Uit het tevredenheidsonderzoek is gebleken dat cliënten graag bij Sjaloom Zorg wonen en werken. Natuurlijk willen we dat ook in de toekomst zo houden. Denk ook aan de krapte op de arbeidsmarkt. We moeten ervoor zorgen dat Sjaloom Zorg een aantrekkelijke werkgever blijft.”

Overdracht

Vanaf half augustus draagt Henk Brinkman zijn werk over aan de nieuwe bestuurder. Keimpe hoopt snel kennis te kunnen maken met de verschillende locaties van Sjaloom Zorg. “Ik kijk er naar uit om alle cliënten en medewerkers te ontmoeten”, geeft hij aan. “Ik ben nu vijftig jaar en heb in mijn werk veel van de zorg gezien. Ik startte mijn carrière als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp en in de acute (kinder- en jeugd)psychiatrie. In 2001-2002 heb ik samen met mijn vrouw vrijwilligerswerk in Ecuador gedaan. Het was nogal een cultuurshock en ik denk er regelmatig aan terug. Het helpt om problemen te relativeren en te beseffen hoe goed we het in Nederland hebben. Dat geldt ook voor mijn werk bij het Zorgverzekeringskantoor op Bonaire (waar ik twee jaar met mijn gezin gewoond heb), Sint Eustatius en Saba in opdracht van het Ministerie van VWS. Omgaan met andere culturen, werken op verschillende plekken en in wisselende omstandigheden is enorm waardevol. Die ervaring helpt me om een situatie goed in te kunnen schatten. Een eigenschap die ik in mijn werk als bestuurder nodig zal hebben.”

Ambitie

De nieuwe bestuurder zal veel samenwerken met de ondernemings- en medezeggenschapsraad. “Het is gelukkig geen one-man-show. Ik mag samen gaan werken met mensen die het beste met Sjaloom Zorg voor hebben. Samen gaan we voor goud!”