“Kom binnen, ik heb net het eerste potje Memory gewonnen”, verwelkomt Anke de Wilde. De vrijwilligster staat er zelf van te kijken. “Normaal win ik nooit. Jantine is namelijk supergoed in spelletjes.” De Smalstad XL-bewoonster knikt instemmend. “Het tweede potje ga ik winnen”, belooft zij.

Anke en Jantine leerden elkaar jaren geleden kennen op de G-gym in Sint-Annaland. Toen de moeder van Jantine ontdekte dat Anke als maatje in de gemeente Tholen actief was, polste zij of de sportieve vrijwilligster wellicht iemand wist als ‘maatje’ voor Jantine. “Ik hoefde daar niet lang over na te denken”, blikt Anke terug. “Het leek mij namelijk erg leuk om zelf te doen.”

Eén keer in de twee weken komt Anke sindsdien op visite en vaak heeft Jantine dan zelf al leuke bezigheden bedacht. “Ik doe natuurlijk ook veel met mijn vriendinnen die op Smalstad XL wonen, zoals films kijken en knutselen. Maar Anke is toch speciaal. Zij komt echt voor míj.” Het afgelopen jaar heeft het tweetal al heel wat beleefd. Samen film kijken, spelletjes spelen, harde muziek draaien, naar de sportschool, koekjes bakken, stoepkrijten, bellen blazen, voetballen. De lijst activiteiten wordt langer en langer. “Voor Sinterklaas wil ik graag pepernoten gaan maken”, stelt Jantine voor. Een idee dat Anke meteen ziet zitten. Direct worden spijkers met koppen geslagen. Binnen twee minuten is afgesproken wie de ingrediënten haalt en wanneer de pepernoten de oven in kunnen. “Dan kan je de andere bewoners ‘s avonds trakteren bij de koffie. Die pepernoten gaan wel op”, voorspelt Anke.

Geheimpjes

Met kerst wil Jantine graag, net als vorig jaar, een kerststukje maken in haar favoriete kleuren roze en paars. “Jantine barst altijd van de ideeën”, vertelt Anke. Tijdens de activiteiten wordt er ook heel wat besproken, maar die inhoud blijft hun geheimpje. “Vriendinnen vertellen elkaar nu eenmaal van alles”, zegt zij met een knipoog naar Jantine.

Tijdens het gesprek groeit de stapel memorykaarten van Jantine flink. Wanneer Anke haar daarop attendeert, wordt er gereageerd met een schaterlach. “Jantine lacht mij altijd uit. Bij Mens-erger-je-niet zwiert zij zelfs met een grote lach mijn pionnen van het bord af. Ze is verschrikkelijk goed in spelletjes. Heel soms win ik, maar ze kan dan ook goed tegen haar verlies. We hebben altijd plezier.”

Schoppen

Voetballen in de voetbalkooi van Smalstad XL is tijdens de bezoekjes van Anke vaste stek. Het is een sport die Jantine altijd graag beoefend. Onlangs trainden zij samen hard voor de Voetbalschool bij NOAD’67 in Sint Philipsland. Wegens omstandigheden kon Anke uiteindelijk niet komen kijken, maar Jantine genoot desalniettemin. “Het was echt heel leuk”, blikt zij terug. “Volgend jaar doe ik weer mee!”

“Jantine kan ook ontzettend hard schoppen”, weet Anke. De voetbal belandt daardoor regelmatig, ondanks het hoge hek, bijna in de sloot of op het dak van de nabijgelegen schuur. “Voor haar verjaardag heeft ze nog een nieuwe voetbal gekregen van mij. De oude ligt namelijk midden op het plat dak. Daar kan niemand meer bij. En we moeten toch kunnen voetballen!”