Een ontspannen gezichtsbehandeling, een heerlijk warm voetenbad of nagels voorzien van een vrolijk kleurtje. Vrijwilligers Lineke van Rossum en Bea Bom behandelen cliënten op De Stove en Westplaat in Sommelsdijk wekelijks met een schoonheidsbehandeling. Bea: “Als je ziet hoe blij mensen er van worden, dan weet je waar je het voor doet.”

Vijf jaar geleden volgde Bea een interne training bij Pameijer om gezichtsbehandelingen en hand/nagelverzorging uit te kunnen voeren. “Zelf ging ik regelmatig bij de pedicure langs”, legt Lineke uit. “Het leek mij daarom heel leuk om zelf de voeten te verwennen bij anderen.” De dames voerden hun behandelingen eerst bij de inloop van Pameijer in Sommelsdijk uit, maar waren op zoek naar een nieuwe stek. Regiomanager Corrie de Boed vroeg hun om bij Sjaloom Zorg aan de slag te gaan. Sinds het voorjaar zijn de twee dames daarom afwisselend op De Stove en Westplaat te vinden.

Hartelijk

“Langzamerhand beginnen we de cliënten te kennen. In het begin vonden ze het wel spannend en waren ze wat afwachtend”, vertelt Lineke. “We hebben ze uitgelegd wie we precies waren en wat we kwamen doen. Het is toch een drempel die je weg moet zien te nemen, maar dat is inmiddels wel gelukt. Sommige cliënten willen zelfs elke keer als we er zijn behandeld worden, maar we willen graag dat iedereen aan de beurt komt. Met de begeleiding houden we daarom een lijstje bij.” De vrijwilligers zijn erg te spreken over de hartelijke sfeer op De Stove en de Westplaat. “Toen ik ziek was kreeg Bea een hele stapel tekeningen mee”, glimlacht Lineke. “Die heeft ze bij me afgegeven. Het is heel fijn om te zien dat je hier zo gewaardeerd wordt.”

De twee dames hebben elk hun eigen specialisme. Bea is thuis in gezichtsbehandelingen en handverzorging. “De gezichtsbehandelingen doe ik als het wat rustiger is, want het kost nogal wat tijd”, geeft ze aan. “Eerst reinig ik het gezicht, daarna scrub ik de huid en vervolgens breng ik een lekker masker aan en masseer deze in met een verfrissende crème.”

Terwijl Bea bezig is met het vijlen en lakken van nagels, verwent Lineke cliënten met een complete voetbehandeling. “Om de huid zachter en schoon te maken starten we met een warm voetenbad”, vertelt ze. “Daarna scrub ik de voeten en masseer ze in met een lekkere crème. De cliënten vinden het heerlijk. Als je stopt, vragen ze waarom het al zo snel klaar is. Dat geeft wel aan hoe fijn ze het vinden!”

Behandelstoel

‘Welke kleur kiezen we vandaag?’ vraagt Bea aan een vrouwelijke cliënt terwijl ze alle potjes nagellak op tafel uitstalt. ‘Roze, donkerrood of zilver?’. De vrijwilligers hebben op beide locaties een hele collectie aan schoonheidsproducten. “Dat is het meest praktisch. Anders moeten we alles elke keer tussen de locaties verhuizen.” De vrijwilligers zijn blij met hun stek op De Stove en Westplaat. “De cliënten liggen in een zonnestoel als ik een gezichtsbehandeling uitvoer, maar dat is niet echt handig”, geeft Bea aan. “Ik zoek daarom op Facebook en Marktplaats naar een professionele behandelstoel. Dat ligt wat comfortabeler en werkt handiger. Misschien is er iemand binnen Sjaloom Zorg die ons kan helpen?”