Vrijwilligers gezocht

Voor diverse vacatures zijn wij nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Heeft u interesse? Neem voor meer informatie contact op met onze vrijwilligerscoördinator Lizette Kersbergen: e-mail l.kersbergen@sjaloomzorg.nl
of T. 0187-609400

Voorheen groeide de klimop door de spaken heen, maar tegenwoordig krijgt het daar de kans niet meer voor. Twee keer per week trekt vrijwilliger Jaap de Gans er namelijk met de duofiets op uit. “De bewoners van De Stove gaan maar al te graag mee”, verzekert hij. “Ze staan er zelfs voor in de rij.”

Jaap rolde Sjaloom Zorg binnen door te reageren op een vrijwilligersvacature. “Ik werk als buschauffeur en zag enkele jaren geleden een duofiets voor mij langs rijden op het Zandpad in Middelharnis”, blikt hij terug. “Hé, dacht ik, dat lijkt met nou eens leuk om te doen. Dan kan ik het nuttige met het aangename combineren.” Toevallig bleek Sjaloom Zorg een vrijwilliger te zoeken om er met bewoners op uit te gaan. Jaap kon dus gelijk aan de slag.

Work-out

De duofiets op De Stove was al zo lang niet gebruikt dat de klimop tussen de spaken was gegroeid. “Ik heb ‘m eerst schoongemaakt en een paar versleten onderdelen vervangen”, vertelt Jaap. “Je wilt immers niet hebben dat je onderweg stil komt te staan.” Samen met een bewoner trekt Jaap er één, soms twee keer per week op uit voor een mooi fietstochtje. “Meestal doen we een rondje door Middelharnis. We rijden langs de haven, door het winkelcentrum of langs de lammetjes. Net wat de cliënten zelf willen.” Jaap ziet de fietstochtjes als een goede training voor zijn eigen fietshobby. “Na een uurtje fietsen kom ik meestal zwetend terug. Sommige bewoners trappen namelijk zelf niet mee. Bovendien heeft de fiets geen trapondersteuning. Het is dus een stevige work-out”, lacht hij.

Klik

Jarenlang was Jaap betrokken bij speciale kerkdiensten voor mensen met een beperking. “Afgezien daarvan wist ik niet zoveel van de zorg. Toen ik hier op De Stove binnenstapte ging er dan ook een nieuwe wereld voor me open”, vertelt hij. “Ik heb geleerd dat je als buitenstaander heel veel voor deze mensen kunt betekenen. Dat heb ik van te voren echt onderschat. Ze zijn zo puur, zo heerlijk rechttoe-rechtaan. Vanuit mijn christelijke achtergrond vind ik het belangrijk om iets voor mijn naaste te betekenen. De warmte en waardering die je hier krijgt
raakt mij heel diep.”

Sommige bewoners van De Stove komen niet vaak buiten. Jaap zou dat graag anders zien. “Het is goed voor ze om af en toe lekker naar buiten te gaan. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk ontspannen ze helemaal als ze op pad zijn. Ik deel mijn positieve ervaringen dan ook graag met anderen. Het zou natuurlijk prachtig zijn als er meer vrijwilligers zouden zijn die er met bewoners op uit willen!” Jaap heeft wat dat betreft nog wel een wens. “Het zou mooi zijn als er een fiets met trapondersteuning aangeschaft kan worden. Dan wordt het ook voor wat oudere vrijwilligers interessant om er lekker op uit te gaan.”