Stichting Sjaloom Zorg is de laatste jaren flink gegroeid. Naast het aantal woon- en dagbestedingslocaties, nam ook het aantal vrijwilligers fors toe. “We begonnen met zo’n veertig vrijwilligers. Momenteel gaat de teller richting de 180”, weet Lizette Kersbergen. “Door alle ontwikkelingen in de zorgsector zijn zij ook echt onmisbaar geworden.”
Als vrijwilligerscoördinator houdt zij bij welke vrijwilligers op welke locaties werkzaam zijn en wat voor taken zij uitvoeren. Daarnaast informeert zij geïnteresseerden over de beschikbare vrijwilligersvacatures binnen Sjaloom Zorg. “Het is hier soms net een uitzendbureau. Mensen die nog niet precies weten wat voor soort vrijwilligerswerk zij willen doen, kunnen op informatiekaartjes alle vacatures bekijken. Meestal blijft er een stapeltje over waar hun voorkeur naar uitgaat, kunnen er knopen worden doorgehakt en kan een Verklaring Omtrent Gedrag worden aangevraagd.”
Toch wandelt lang niet iedereen het hoofdkantoor in Dirksland binnen. Steeds vaker weten mensen al exact wat voor vrijwilligerswerk zij willen doen. “De mond-tot-mondreclame werkt namelijk geweldig. Mensen vertellen op een verjaardagsfeestje wat zij doen bij Sjaloom Zorg en motiveren zo anderen. Deze personen stappen vervolgens direct naar de locatie toe waar zij zulke goede verhalen over gehoord hebben. Zij zijn eigenlijk al vrijwilliger, voordat ze één voet hebben binnengezet. Ik hoef voor hen alleen de administratie te verzorgen.”
De vrijwilligerscoördinator weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om de inzet van de vrijwilligers te waarderen. “Door mensen serieus te nemen, te betrekken bij de activiteiten en bijvoorbeeld te luisteren naar hun suggesties, motiveert hen dat om hun – vaak spaarzame – vrije tijd in te blijven zetten binnen jouw organisatie. Medewerkers worden door hen ontlast en dat mag best uitgesproken worden.” Sjaloom Zorg koestert haar vrijwilligers en toont dat op verschillende momenten. De jaarlijkse vrijwilligersdagen en het kerstpakket zijn hier twee voorbeelden van. “Maar wij proberen onze vrijwilligers ook te verrijken met het aanbieden van workshops. Zo hebben wij dit jaar reanimatiecursussen gegeven, maar ook een presentatie over de verschillende cliëntdoelgroepen. Zo willen we onze kennis steeds delen met vrijwilligers, de goede band houden en waar mogelijk versterken!”
Daarbij doet Lizette één oproep aan de vrijwilligers: neem contact op als er vragen zijn. “Ik zit op het hoofdkantoor en dat lijkt soms toch een drempel te vormen voor sommigen. Dat hoeft helemaal niet. Als er vragen zijn of mensen denken dat er mogelijk zaken beter geregeld kunnen worden, dan hoor ik dat graag! We willen er alles aan doen om onze vrijwilligers tevreden te houden. Ook kritiek kan daarbij helpen. Dus schroom niet en stuur een mailtje naar l.kersbergen@sjaloomzorg.nl of bel 0187-609400!”