De complete familie van bewoner Hanneke Tanis (junior) bood zich tijdens de corona-uitbraak op De Vyver aan om het avondeten te verzorgen. “Normaal gesproken kookt de begeleiding op de groep, maar dat kon nu niet”, legt Hanneke’s zus Jos Koopman uit. “Ik vond het erg fijn dat we op deze manier de medewerkers konden ontlasten. Uiteindelijk moesten zij met minder mensen dezelfde hoeveelheid werk doen.”

De bewoners van De Vyver konden tijdens de lockdown van hun woonlocatie elke avond rekenen op een zorgvuldig samengestelde maaltijd. “Samen met mijn broer en zus stelde ik een menu samen en deden boodschappen. Mijn dochter vond het heel belangrijk dat er ook een toetje bijzat, dus we maakten het helemaal compleet”, vertelt Jos. “Passie voor koken zit bij ons in de familie en we hebben wel vaker voor grotere gezelschappen gekookt. Mijn moeder schilde de aardappelen, mijn broer, zus, dochter en ikzelf stonden in de keuken. Zo leverde iedereen een bijdrage.” De familie Tanis maakte de maaltijden thuis klaar. “Mijn broer heeft een horecaonderneming met een professionele keuken. Pasta en saté maakten mijn zus en ik gewoon thuis, maar bij het bakken van schnitzels kwam zijn keuken goed van pas.”

Planning

Jos woont zelf in Burgh-Haamstede dus het vergde een goede planning om het eten warm in Ouddorp te krijgen. “Bij de lokale groenteboer en visboer heb ik om bakjes met dekseltjes gevraagd. Zij reageerden heel vriendelijk op dat verzoek. Als ik klaar was met koken deden we het eten in de bakjes, pakten het goed in zodat het warm bleef, en gingen we in sneltreinvaart naar De Vyver. Daar stonden de medewerkers al klaar met een karretje, waarop wij het eten konden laden.”

In de smaak

De kookkunsten van de familie Tanis vielen bij De Vyver in goede smaak. “Hanneke tipte ons over de voorkeuren van de bewoners, bepaalde stamppotten vinden ze bijvoorbeeld heel lekker. In het samenstellen van ons menu hielden we daar natuurlijk rekening mee. Toen we het eten hadden afgeleverd reden we nog even langs het appartement van mijn zus om door het open raam met haar te praten. Ook de buurvrouw die onder haar woont deed dan even de deur open. Het was aandoenlijk om de bewoners zo te zien. Ondanks het vele werk dat het met zich meebracht, was het heel leuk om te doen. We vonden het fijn om De Vyver in deze moeilijke tijd te kunnen helpen!”