Gezellig samen koffiedrinken, de cliënten op weg helpen, en – vaste prik direct na de lunch – een potje Rummikub. Als vrijwilliger op de dagbesteding op Westplaat heeft Trudy Posthuma van alles te doen. “Ik haal veel voldoening uit dit werk”, vertelt ze. “Het is een leuke doelgroep om mee te werken en je bent echt nuttig bezig.”

De dagbesteding op woonlocatie Westplaat in Sommelsdijk wordt bezocht door bewoners van de woonvoorziening en enkele cliënten van buiten Sjaloom Zorg. “Ik heb 25 jaar lang in de ouderenzorg gewerkt, dus toen ik hier als vrijwilliger aan de slag ging, had ik mijn draai snel gevonden”, vertelt Trudy. “Al vanaf het begin had ik een klik met de cliënten. Ook is het heel fijn om te merken dat er geen onderscheid tussen de begeleiding en vrijwilligers wordt gemaakt. Ik voel me één met de andere medewerkers.”

Assistentie

De vrijwilligster is twee dagen per week op Westplaat te vinden. “We beginnen de dag om half 10 met een kopje koffie en bespreken dan wat iedereen wil gaan doen. De één wil gaan breien, de ander neemt de krant door en weer iemand anders begint aan een kleurplaat. Samen met een begeleider help ik de cliënten op weg en steek waar nodig een handje toe. De meeste cliënten houden niet zo van vernieuwing en kiezen altijd voor dezelfde activiteiten. Het is moeilijk om ze eens iets anders te laten doen, maar als het wél lukt is dat extra leuk.”

Elke middag speelt Trudy samen met een vast groepje cliënten een potje Rummikub. “Het gaat er fanatiek aan toe. Iedereen doet goed z’n best om te winnen!” Als het weer het toelaat wordt nog wel eens een bezoekje aan de markt gebracht. “Eigenlijk stond voor vorig jaar een uitje naar Faunapark Flakkee in Nieuwe-Tonge op het programma”, vertelt Trudy. “Door het slechte weer ging dat toen helaas niet door en dit voorjaar gooide corona roet in het eten. Hopelijk kunnen we er later dit jaar alsnog op uit!”