De bewoners van woonlocatie Elkersweide in Dirksland worden maandelijks verrast met een leuke activiteit. Een pool van zeven vrijwilligers zorgt elke maand voor een verrassing. “We maken een leuk bloemstukje voor kerst of Pasen, gaan er gezellig op uit of spelen een potje bingo”, vertelt Bresetta Jelier.

Toen de broer van de zussen Carla Kalle en Bresetta Jelier en zwager van Leonie van der Put drie jaar geleden op Elkersweide kwam wonen wilden de drie graag wat voor de cliënten betekenen. “In het verleden werden wel activiteiten georganiseerd, maar toen mijn broer daar kwam wonen stond dat op een laag pitje”, herinnert Carla zich. “Daarom hebben we zo’n zes, zeven mensen en ook ouders gevraagd of ze mee wilden doen om activiteiten te organiseren. Dat doen we elke maand, nu al drie jaar lang. Elk jaar maak ik een schema, zodat iedere vrijwilliger weet wanneer hij of zij aan de beurt is.”

Gezelligheid

Het verzinnen van een leuke activiteit is soms best een uitdaging. “Op Elkersweide woont een diverse groep cliënten, waarvan sommigen met een meervoudige beperking. Daar moet je natuurlijk rekening mee houden”, vertelt Leonie. “De cliënten vinden het al heel gezellig als je langskomt. Van alleen samen koffie drinken met iets lekkers erbij kunnen ze al erg genieten. Daarna gaan we samen knutselen of een spelletje doen.” De vrijwilligers komen normaal gesproken op dinsdagavond langs, maar gaan af en toe ook met de cliënten een dagje erop uit.
“We zijn onder andere naar De Mèkkerstee en de kerstmarkt geweest en lammetjes gaan kijken op de boerderij ”, somt Carla op. “Het is best een verantwoordelijkheid om met meerdere cliënten op pad te gaan. De begeleiding gaat niet mee. Het scheelt wel dat bijna alle vrijwilligers of ouders een zorgachtergrond hebben, dan is het allemaal wat makkelijker.”

Traktatie

De vrijwilligers trakteren de cliënten normaal gesproken net voor de zomervakantie op een high tea. “We nodigen iedereen dan bij één van de vrijwilligers thuis uit”, vertelt Bresetta. “Het is altijd heel gezellig en de cliënten genieten met volle teugen. Het was daarom extra jammer dat de high tea dit jaar vanwege corona niet door kon gaan.”

Nieuwe woonlocatie

De bewoners van Elkersweide verhuizen volgend jaar naar de nieuwe woonlocatie Bestenwaerd. “We hopen deze activiteiten ook op de nieuwe woonvoorziening te blijven doen”, vertelt Leonie. “Het is namelijk enorm leuk om te doen. Als de cliënten genieten, is onze avond geslaagd!”