Op 31 oktober 1995 werd Stichting Vrienden van Sjaloom Zorg (kortweg: Stichting Vrienden) opgericht. De afgelopen 25 jaar hebben de Vrienden Van al heel wat mooie verzoeken in kunnen willigen. “De overhandiging van de belevenistafel aan De Stove was een mooi feestje”, herinnert secretaris Ton van Putten zich. “De cliënten wilden ‘m maar al te graag gelijk uitproberen.”

Stichting Vrienden trakteert cliënten die bij Sjaloom Zorg wonen en werken op extraatjes die niet uit het normale zorgbudget betaald kunnen worden. Of het nu gaat om een groepsuitje, nieuwe tuinset om zomers van het zonnetje te kunnen genieten of aankoop van een nieuwe verwarmingsinstallatie. “Voor elke woon- en dagbestedingslocatie is een bepaald bedrag beschikbaar”, legt voorzitter Jaap van Oostenbrugge uit. “Iedereen kan via de begeleiding een verzoek doen voor een bijdrage. Het is daarbij wel belangrijk dat het een activiteit of aankoop is waar iedereen op de locatie iets aan heeft. Van de aanvragers wordt wel verwacht dat ze zelf ook actief iets doen om hun wens of verzoek te realiseren. Het is niet zo dat wij alleen maar een financiële bijdrage doen. Er komt meer bij kijken.”

Ton van Putten is al vanaf het begin actief in het bestuur. “Ik had al goede contacten met Sjaloom Zorg via de diaconie van de kerk en werd door het toenmalig bestuur gevraagd om iets te betekenen voor Stichting Vrienden. Door mijn christelijke achtergrond vind ik het belangrijk om iets voor mijn naasten te kunnen betekenen. De kracht die ik van God krijg, gebruik ik graag voor mijn werk als bestuurslid.” Jaap sluit zich daar graag bij aan. “Vanuit het christelijk oogpunt vind ik het belangrijk om iets voor een ander te doen, niet alleen binnen de eigen kerk, maar ook voor de gemeenschap. Voordat ik voorzitter van Stichting Vrienden werd, was ik actief als vrijwilliger op woonvoorziening Willemshof. Ik draag Sjaloom Zorg een warm hart toe.”

Vroeger deed Ton het bestuurswerk naast zijn fulltime baan voor de klas. “We vergaderden toen altijd ’s avonds. Tegenwoordig ben ik gepensioneerd en doen we dat overdag”, legt hij uit. “We komen regelmatig op de locaties zelf bij elkaar, in plaats van op het hoofdkantoor. Op die manier ontmoeten we de cliënten en medewerkers. Het is belangrijk om af en toe je gezicht te laten zien en zo kennis met elkaar te maken. Helaas is dat nu door corona natuurlijk een stuk lastiger.” Stichting Vrienden ontving afgelopen jaren op allerlei manieren steun, zowel financieel in de vorm van donaties, fondsenwerving en giften als in natura. “Zo werd de aankoop van de belevenistafel voor De Stove mede mogelijk gemaakt door een gulle bijdrage van Rotary Goeree-Overflakkee”, vertelt Jaap. “Die samenwerking met lokale ondernemers is iets waar we toekomst in zien. Het is een mooie manier om Stichting Vrienden ook buiten Sjaloom Zorg meer bekendheid te geven.”

Door corona is het momenteel lastig om een feestje van het 25-jarig bestaan te maken. Toch laten de Vrienden Van het jubileum niet onopgemerkt voorbij gaan. “Begin volgend jaar kunnen de cliënten iets moois tegemoet zien”, verzekert Ton. “Maar wat dat precies is verklappen we natuurlijk nog niet!”