Volg jij de Facebookpagina van Stichting Vrienden al? Zo mis je niks meer van alle nieuwtjes!

Zonnen op het terras van Willemshof, gezellig borrelen om het 12,5-jarig bestaan van K-Dootje te vieren, of samen met je mede-bewoners een avondje uit: Stichting Vrienden van Sjaloom Zorg (kortweg: Stichting Vrienden) heeft al heel wat mooie dingen mogelijk gemaakt. “Er zijn veel dingen die de cliënten van Sjaloom Zorg door hun beperking niet zomaar kunnen”, vertelt voorzitter Jaap van Oostenbrugge. “Stichting Vrienden trakteert hen op extraatjes die het wonen bij Sjaloom Zorg leuker maken.”

“We zijn er voor alle cliënten van Sjaloom Zorg”, legt secretaris Ton van Putten uit. “Iedere woonvoorziening mag een aanvraag voor (financiële) ondersteuning bij ons doen. Het moet wel zo zijn dat alle cliënten op de locatie er gebruik van kunnen maken. We behandelen geen individuele aanvragen.”

Stichting Vrienden heeft sinds de oprichting in 1995 al veel mooie dingen kunnen realiseren. Jaap: “De realisatie van een duofiets op de Stove en Elkerweide en de herinrichting van het balkon op Westplaat zijn wat mij betreft hoogtepunten. Het hoeft niet altijd iets groots te zijn. Cliënten op Elkerweide kijken bijvoorbeeld het hele jaar uit naar het moment dat de snoezelbus langskomt. Zoiets lijkt misschien niet bijzonder, maar voor die mensen betekent het heel veel.”

In de groei

De laatste jaren groeit Sjaloom Zorg hard. Stichting Vrienden groeit mee. Zo is het bestuur onlangs uitgebreid met een aantal nieuwe gezichten. “Voorheen zaten er alleen mensen van Flakkee in het bestuur, maar Sjaloom Zorg is tegenwoordig ook actief in Zeeland en West-Brabant. Daarom hebben we nu ook leden uit die regio”, legt Jaap uit. “We proberen meer in de picture te komen bij bedrijven. Vaak leveren we financiële ondersteuning, maar in de toekomst willen we dat vaker in natura doen. Daarin ligt een mogelijke rol voor lokale bedrijven. Ieder bestuurslid heeft zijn of haar eigen netwerk waar we op mee kunnen liften. Nieuwe mensen brengen nieuwe kansen met zich mee.”

Qua budget is Stichting Vrienden afhankelijk van giften, sponsoren en nalatenschappen. “Voor het tweede jaar op rij organiseert Rotary-club Goeree-Overflakkee in mei de Rotary Go Rally”, noemt Van Putten. “Vorig jaar is van de opbrengst een groot deel van de inrichting van het balkon op Westplaat bekostigd. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor de aanschaf van een belevenistafel voor De Stove in Sommelsdijk.” Ondersteuning van Stichting Vrienden is trouwens niet alleen eenrichtingsverkeer. Ook de bewoners van De Stove leveren zelf een bijdrage aan het ophalen van het benodigde geldbedrag. Zo staan er onder andere een stroopwafelactie en voorjaarsfair op de planning.

In the picture

Het bestuur heeft genoeg toekomstplannen voor Stichting Vrienden. Om deze plannen mogelijk te maken is een goede naamsbekendheid onmisbaar. “Wij willen graag dat alle cliënten van ons bestaan afweten”, vertelt de voorzitter. “We zijn er immers voor hen en willen hen waar mogelijk iets extra’s bieden.” Dit jaar is Stichting Vrienden present op diverse (netwerk)bijeenkomsten in de regio. Niet alleen cliënten, ook het bedrijfsleven kan de komende tijd niet om de Vrienden heen!