Na een carrière van negentien jaar heeft bestuurder Henk Brinkman Sjaloom Zorg per 1 oktober verlaten. De oud-bestuurder was altijd vroeg op kantoor aanwezig en ook in het weekend vaak nog druk met zijn werk. Toch heeft hij zich nog geen minuut verveeld. “Ik mag van mezelf ietsje langer op bed blijven liggen, tot half 6”, lacht hij. “Ik vermaak me prima thuis en ben hele dagen bezig. De fiets die ik van Sjaloom Zorg cadeau heb gekregen heeft dit mooie najaar al heel wat kilometers gemaakt!”

Die ondernemende houding heeft Henk altijd al gehad. “Als bestuurder vond ik het altijd belangrijk om dingen te ondernemen. Ik zocht graag naar nieuwe kansen en mogelijkheden om Sjaloom Zorg verder te ontwikkelen. Dat was ook mijn opdracht van de Raad van Toezicht toen ik in 2002 als bestuurder werd aangesteld. Ik moest het eigen vastgoed verkopen en terug huren, het bestuur inkrimpen en de organisatie laten groeien.”

Mogelijkheden

Sjaloom Zorg is in de afgelopen jaren flink uitgebreid. De organisatie is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen kerkgenootschappen op Goeree-Overflakkee. “In het begin waren we aangesloten bij Philadelphia Zorg in Nunspeet. Ik heb heel wat ritjes naar de Veluwe gemaakt en reed in die tijd jaarlijks 50.000 kilometer”, blikt Henk terug. “Sjaloom Zorg was toen nog zo klein dat ik veel cliënten bij naam kende. Ik werd regelmatig uitgenodigd voor een werkoverleg op één van de woon- of dagbestedingslocaties. Daar zag ik hoe cliënten met de juiste begeleiding tot bloei kunnen komen. Ik spreek daarom altijd liever over mensen met heel veel mogelijkheden, dan over mensen met een beperking.” De cliënten wisten Henk ook te vinden in zijn kantoor aan de Watertoren in Dirksland. “Soms moest hen iets van het hart en dan kwamen ze gewoon even langs. Ik heb altijd erg van genoten van die contacten!”

Nauwe band

Henk werkte 29 jaar lang bij ziekenhuis Lievensberg (tegenwoordig Bravis ziekenhuis) in Bergen op Zoom. In het begin was de overstap van de ziekenhuiszorg naar de gehandicaptenzorg wennen. “In het ziekenhuis was ik gewend aan veel dynamiek. In de gehandicaptenzorg was dat in 2002 juist het tegenovergestelde. Mensen wonen vaak tientallen jaren in een woonvoorziening, meestal tot aan het einde van hun leven. Je bouwt een nauwe band met elkaar op.” Bij de ambulante doelgroep is dat anders. “Omdat ze thuis begeleiding krijgen bleef die groep cliënten voor mij als bestuurder wat meer uit beeld.”

Vertrouwen

Sjaloom Zorg is naast Goeree-Overflakkee tegenwoordig ook actief in Zeeland en de Brabantse Wal. Eeterij De Thoolse Brug was in 2004 de eerste vorm van dagbesteding buiten Flakkee. Daarna volgden meer woon- en werkprojecten. De opening van woonlocatie De Kaoie in Sint-Annaland afgelopen oktober is de nieuwste toevoeging aan het woonaanbod van Sjaloom Zorg. “Het mooie van mijn functie vond ik dat je als bestuurder richting aan de organisatie kunt geven. Het was natuurlijk enorm fijn dat de financiële positie van Sjaloom Zorg altijd prima is geweest. We hadden wat dat betreft de wind in de zeilen. Maar ook de Raad van Toezicht gaf mij alle ruimte en het vertrouwen om te ondernemen en nieuwe kansen te onderzoeken.”

Succesverhaal

“Woonproject De Vyver in Ouddorp vond ik wel één van de mooiste resultaten in mijn carrière bij Sjaloom Zorg. Het was een langdurig project, maar we hebben daar mooie dingen op het gebied van duurzaamheid bereikt. Dit was mede te danken aan onze goede verstandhouding met woningbouwcorporatie Beter Wonen (tegenwoordig Oost West Wonen). Natuurlijk waren er ook minder geslaagde projecten, zoals locatie De Vrije Veste in Stad aan ’t Haringvliet. Dat proefproject hebben we opgestart, maar is uiteindelijk niet verlopen zoals we hadden bedacht en gehoopt.”

Bedankt

De oud-bestuurder wenst zijn opvolger Keimpe Bak veel succes voor de toekomst. “Hij is gestart in een jaar dat heel anders is verlopen dan we ooit hadden kunnen denken. Dat brengt veel uitdagingen met zich mee en soms moeilijke besluiten. Door corona heb ik van veel cliënten, medewerkers en vrijwilligers helaas geen per-soonlijk afscheid kunnen nemen. Op deze manier wil ik dat graag alsnog doen: bedankt voor jullie vertrouwen in mij als bestuurder. Ik kijk terug op een mooie periode in mijn leven en blijf Sjaloom Zorg op een afstandje met veel interesse volgen.”