Tijdens de koffie op De Stove in Sommelsdijk steekt contactclown Moek voorzichtig haar hoofd om de deur. De cliënten in de woonkamer kijken verrast op: hé een bekend gezicht! Moek maakt een rondje om de tafel om iedereen persoonlijk te begroeten. “Wat heb jij mooie bloemen in je haar zeg!”, zegt ze tegen een cliënt. “Ik ben er jaloers op.”

Als contactclown komt Annelies Heijmans regelmatig op De Stove langs. Ze kleedt zich vrolijk aan en neemt een tas vol spulletjes mee. Vandaag zijn dat onder andere een muziekdoosje, vrolijk gekleurd balletje en een regenmaker gevuld met kralen. “Het doel van mijn werk is contact met de mensen te krijgen”, legt ze uit. “Dat is vaak lastig bij mensen met een beperking. Al is het maar een pink die meebeweegt op de muziek. Elke reactie is een cadeautje.”

Moek weet ook medewerkers te verrassen. “Om mensen uit hun isolement te halen benader ik de cliënten op een andere manier dan dat de medewerkers doen. Ook voor hen is het soms nieuw hoe mensen reageren op bepaald speelgoed, een liedje dat ik met ze luister of muziek die we samen maken. Herkenning, iemand die na lange tijd weer praat of glimlacht: het is ontzettend leuk werk om te doen!”