Lunchroom Victoria maakt een ambitieuze doorstart. Het dagbestedingsproject in de Victoria Zorgboulevard in Zierikzee is sinds 1 juli 2018 in handen van stichting Sjaloom Zorg. De gouden letterballonnen in de entree benadrukken deze week de feeststemming die onder de medewerkers en cliënten heerst. “We barsten van de ideeën. We zijn bezig met een nieuwe menukaart en onderzoeken nieuwe diensten, zoals bijvoorbeeld een bezorgservice voor onze vers belegde broodjes”, vertelt activiteitenbegeleidster Sylvana Oostdijk.

De lunchroom werd zo’n zes jaar geleden opgezet door stichting Arduin. Mensen met een (licht) verstandelijke en/of psychiatrische beperking of niet-aangeboren hersenletsel krijgen hier sindsdien de kans om zich ontwikkelen en horeca-ervaring op te doen. “Je ziet cliënten echt groeien. Ze leren broodjes maken, koffie zetten, een praatje te maken met de gasten en passanten. Het lijken soms kleine stapjes, maar iedere taak die zij zelfstandig kunnen uitvoeren geeft weer een nieuwe stoot zelfvertrouwen”, aldus Oostdijk.

Cliënt Stephan Karper doet bij Lunchroom Victoria veel horeca-ervaring op.

Kansen

Vorig jaar werd Sjaloom Zorg benaderd of zij de dagbestedingslocatie van Arduin wilde overnemen. “Het paste perfect in onze uitbreidingsplannen op Schouwen-Duiveland”, licht regiomanager Simone Gogos toe. “De ‘blinde vlek’ in ons bedieningsgebied is nu met een mooi project ingevuld. En er liggen veel kansen om er een bloeiend dagbestedingsproject van te maken. Als er mensen zijn op Schouwen-Duiveland met een afstand tot de arbeidsmarkt die graag in de horeca willen werken, zijn ze meer dan welkom.” Ook ziet de regiomanager mogelijkheden om samen te werken met andere dagbestedingsprojecten van Sjaloom Zorg.

Omgeving betrekken

De bezoekers, medewerkers en patiënten van de Victoria Zorgboulevard en Admiraal de Ruyter Ziekenhuis behouden met de overname hun mogelijkheid om lunches en drankjes te nuttigen bij de lunchroom. “Mensen uit de wijk komen regelmatig langs voor een kop koffie en een wandelvereniging eindigt periodiek haar tocht in onze lunchroom. We zoeken telkens naar nieuwe manieren om de omgeving nog meer bij de dagbesteding te betrekken. Een bezorgservice voor onze broodjes aan bedrijven en particulieren is een idee waar wij serieus naar kijken. Dat is pas uitvoerbaar als méér cliënten kiezen voor deze dagbesteding. Het plan staat dus nog in de kinderschoenen, maar stilzitten doen we zeker niet!”, aldus de enthousiaste activiteitenbegeleidster.