Beter Wonen en Sjaloom Zorg vierden afgelopen dinsdag samen met de toekomstige bewoners en hun belangenbehartigers het hoogste punt van de nieuwbouw in Ouddorp. Na zeven jaar wachten komt de opening van de woonvoorziening voor mensen met een beperking nu steeds dichterbij. Dialectkenner Pau Heerschap maakte de naam van het pand bekend: “Jullie gaan in ‘De Vyver’ wonen.”

De bekende Ouddorper deelde zijn herinneringen aan deze locatie. “Alle polders en stukjes grond in Ouddorp hebben wel hun eigen naam, van  ’t Lieve Kind tot de Kalversschuur. Er bestaat een hele lijst met oude namen, maar de naam van deze plek kon ik daar niet vinden. Wel op een hele oude kaart.”

Passende naam

De locatie nabij de Vliedberg, waar Beter Wonen nu een woonvoorziening voor Sjaloom Zorg bouwt, bestond in zijn jeugd alleen uit omgezette grond. Een plek waar hij als zevenjarig jongetje nog eens een flinke smakkerd maakte met zijn ‘nieuwe’ fiets, toen hij op avontuur ging. “Mijn broekspijp kwam tussen de ketting en ik viel op deze grond, waar jullie huis nu komt.” De Vyver is volgens hem een passende naam. “Een vijver heeft iets heel moois. Het heeft omsloten randen, langs alle kanten. Voor een vijver wordt goed gezorgd.  Dat zie je straks weer terugkomen op deze plek. Iedereen gaat zijn best doen om zo goed mogelijk voor jullie te zorgen.”

Buren

Tijdens de avond konden de toekomstige bewoners kennismaken met hun nieuwe buren. Via een presentatie werd namelijk de indeling van de appartementen bekendgemaakt. In juni krijgen de cliënten de gelegenheid om zelf een kijkje te nemen op de bouw. Het streven van Beter Wonen is om het pand in november op te leveren. “Het was allang de wens van Beter Wonen om een dergelijk complex te realiseren. Het heeft langer geduurd dan gewenst, maar de oplevering komt nu écht in zicht”, aldus aftredend Raad van Bestuur dhr. Bakelaar.
De verhuizing van de 26 bewoners zal vervolgens in twee fases plaatsvinden. “We denken aan inhuizen per woonlaag, zodat iedereen de tijd heeft om te verhuizen en te wennen aan de nieuwe situatie”, licht regiomanager mevr. De Boed toe. Het is nog niet bekend hoe lang de totale verhuizing gaat duren. “Maar we hebben beloofd om sámen kerst te vieren, dus alle cliënten moeten zeker hun kerstspullen niet vergeten mee te nemen!”