Een keer in de schoenen staan van iemand anders, van iemand met een licht verstandelijke beperking. Dat was gisteren mogelijk voor medewerkers van Sjaloom Zorg met de virtual reality-ervaring van Enliven | Social Enterprise.

Zorgkundige coach Riëtte Keijzer maakte hier een mooi, persoonlijk verslag van:

“Val ik daar mooi met mijn neus in de boter. Net terug bij Sjaloom Zorg staat er een workshop gepland om de de wereld te beleven als LVB’er. Ik zag er erg naar uit om aan deze workshop deel te nemen. Na het welkom van regiomanager Corrie de Boed namen de trainers Ruud en Tom van Acquoij (Enliven) het over. Een mooi duo. Ervaringsdeskundigen zoals zij zichzelf noemden. Vader en zoon, wat een heerlijke interactie hebben zij.
Samen hebben zij de wereld van een LVB’er voor ons wat bekender gemaakt. Iedereen die er was, heeft de beleving met de VR-bril mogen meemaken. Als ik voor mijzelf spreek: ‘Wat een prikkels ervoer ik en wat ging de wereld snel om me heen. Niemand die even rust heeft om mij heen. Hulp is ver te zoeken, telkens word ik weer geconfronteerd met mijn grens. Dit geeft onzekerheid, onrust en een verdrietig en gefrustreerd gevoel’. Deze ervaring ga ik meenemen in mijn werk, ik ga nog meer rust bewaren en de cliënt vragen wat maakt dat ik zie dat hij/zij boos, gefrustreerd of verdrietig is, om zo te kijken wat erachter zit. Dan kunnen we samen oplossingsgericht kijken wat helpt.
Een beleving die ik iedereen toewens om zo meer begrip voor de LVB’er te krijgen en meer te kunnen aansluiten bij elkaar.”