Bewegen én genieten zijn voor iedereen belangrijk. Dankzij subsidie van FNO Klein Geluk kunnen de bewoners van Smalstad XL in Tholen voortaan beide ervaren in de buitenlucht! De aanvraag voor een duofiets werd namelijk onlangs goedgekeurd door FNO Klein Geluk. Vrijdag 3 maart werd de fiets overhandigd en maakte bewoner Reint een eerste rondje met zijn vader. Met een enthousiaste “yeaaahhhhhh” liet Reint weten blij te zijn met zijn nieuwe fiets.
De duofiets zorgt ervoor dat bewoners die niet zelfstandig kunnen of durven fietsen weer bewegen en ontspannen op de pedalen. Het betekent een grote verbetering ten opzichte van de huidige tandemfiets met trapondersteuning, waarbij de cliënt achterop zit en praten met elkaar lastig is. Ook is de cliënt op een tandem niet zichtbaar voor de begeleider. Bij de duofiets zitten de rijders juist naast elkaar. Dankzij de nieuwe duofiets kunnen bewoners er nu weer écht op uit in het voorjaar en de zomer.
Met de duofiets wordt bovendien op een ongedwongen wijze ingespeeld op het plan van Sjaloom Zorg om bewegen in de buitenlucht te stimuleren. Veel cliënten zijn wat ouder aan het worden, waardoor voldoende bewegen steeds belangrijker wordt. Sjaloom Zorg verwacht dat de duofiets zeker bijdraagt aan verhoging van de kwaliteit van leven en de gezondheid van de bewoners.
Over Klein Geluk
FNO is een vermogensfonds voor én met mensen in kwetsbare situaties in Nederland. Het programma Klein Geluk is bedoeld voor mensen die door hun langdurige beperking op het vlak van gezondheid minder kwaliteit van leven ervaren. Elke dag opnieuw, vaak een heel leven lang. Klein Geluk is er voor jonge en oude mensen die zelfstandig, onder begeleiding of in een zorginstelling wonen. Iedereen is uniek, maar heeft met elkaar gemeen dat de afhankelijkheid en de beperking ‘gewone’ dingen en geluk minder vanzelfsprekend maken. FNO Klein Geluk wil betere kansen creëren voor mensen met een langdurige beperking op het gebied van gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief.
Vrijwilligers
Smalstad XL is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die met de bewoners willen gaan fietsen. “We willen de fiets nu natuurlijk zo veel mogelijk gebruiken. Stilstaan is zonde, zeker nu het mooie weer eraan komt”, aldus regiomanager Arianne Ligtendag. Wie zich aan wil melden of vragen heeft over vrijwilligerswerk kan bellen of appen met zorgkundig specialist Annemarie Tromp: T. 06-13885558