Kan je tegen een grapje? Ben je bang van spinnen? Heb je last van een allergie? Een speciale commissie vroeg onlangs sollicitanten, die als zorgkundige coach op Salem aan de slag wilden, de hemd van het lijf. In het kader van medezeggenschap kregen de bewoners en de lokale cliëntenraad de gelegenheid om mee te beslissen over de nieuwe medewerker.

Bepaalde visie

Het idee ontstond toen de voormalige coach van Salem-bewoonster Annette aangaf dat hij een nieuwe uitdaging aanging. Het voorstel of zij aanwezig wilde zijn bij de sollicitatiegesprekken van zijn vervanger, greep Annette met beide handen aan. Ook bewoner Pascal wilde graag bij het sollicitatieproces betrokken worden. Samen met andere bewoners werden al snel vragen bedacht om de allerbeste kandidaat te vinden. “Ik vond het heel leuk om te doen, want ik heb een bepaalde visie hoe het personeel moet zijn en andere bewoners hebben dit ook”, legt Pascal uit.

Intensief

Na het gesprek met de regiomanager maakten de sollicitanten kennis met de medezeggenschapscommissie, bestaande uit Annette, Pascal, Leo (LMR) en Salem-medewerkster Martine. Met gezonde spanningen ging de twee bewoners de gesprekken in. “Normaal ben ik vrolijk druk en nu moest ik serieus blijven tijdens de vijf gesprekken van gemiddeld dertig minuten lang”, blikt Pascal terug. Intensief was het wel, geeft Annette toe. “Na het derde gesprek zakte mijn aandacht wat weg. Toen heeft voornamelijk Pascal de vragen gesteld en ik de antwoorden opgeschreven. Maar we hebben alle vragen gesteld waar wij antwoord op wilden.”

Nieuwe coach

De twee kandidaten die er voor hen uitsprongen, werden door de regiomanager uitgenodigd om eens mee te lopen op de woongroep. Zo kon vanuit de praktijk worden gekeken wie uit het beste Salem-hout gesneden was. Bij de definitieve keuze bleek de regiomanager op één lijn te zitten met de medezeggenschapscommissie. “Ik ben heel blij met mijn nieuwe coach. Ik had gelijk een klik met haar en dat is heel belangrijk voor mij”, aldus Annette. Pascal adviseert de regiomanagers om bewoners voortaan altijd bij de sollicitatieprocedure te betrekken. Ook LMR-lid Leo kijkt met positieve gevoelens op de gang van zaken terug. “Zo heb je een indruk wie er allemaal solliciteert en je hebt invloed wie er wordt aangenomen. Ik heb Annette en Pascal hun vragen laten stellen en alleen nog wat gevraagd als mij iets niet duidelijk was. Het wordt tenslotte hun begeleider.”

Goede samenwerking

Martine zegt bovenal trots te zijn op de manier waarop de bewoners aan de sollicitatiemiddag deelnamen. “De vragen van de bewoners waren zo belangrijk. Dit speelt bij hen enorm. Zij zijn deels afhankelijk van de medewerkers en zeker van een coach. En wij als personeel moeten er mee samenwerken. Een goede samenwerking heeft weer zijn weerslag op de groep. De sollicitanten gaven ons ook positieve feedback. Zij vonden het een meerwaarde dat er met ons een gesprek plaatsvond. Ik heb die middag vooral veel energie gekregen van Annette en Pascal en hoe zij de gesprekken voerden. Prachtig om dit mee te maken!”