Op het kampeerterrein van Paasheuvel-groep Ossendrecht is het een drukte van belang. Tussen de tipi’s klinkt naast het fluiten van de vogeltjes en het ruisen van de hoge bomen het gebrom van een bosmaaier. Het is duidelijk: vandaag wordt hier geen vakantie gevierd, maar hard gewerkt!

Elke week steken twee tuingroepen van Perk & Bos de brug van Tholen over om aan de slag te gaan op het vakantiepark in Calfven. De hulp van de tuiniers is erg welkom. “Het park is een paar jaar lang niet gebruikt”, vertelt vrijwilliger Henk Ottema. “Daardoor was het één grote wildernis geworden. De paden waren onzichtbaar door al het onkruid, de vijver lag vol met gevallen blad en de gebouwen konden ook wel een likje verf gebruiken.” Vorig jaar vroeg de Paasheuvelgroep of Sjaloom Zorg een handje wilde helpen. “Ik vind het fantastisch wat Perk & Bos tot nu toe heeft gedaan”, reageert terreinbeheerster Corina Kools van de Paasheuvelgroep. “Ik heb eerst in mijn eentje geprobeerd om het achterstallig onderhoud weg te werken. Maar het terrein is zo’n zeven en een half hectare groot, dus daar was geen beginnen aan. Met de hulp van Perk & Bos en enkele vrijwilligers zijn we inmiddels zo ver dat we weer kinderkampen kunnen ontvangen. Dat is natuurlijk supermooi!”

Overwoekerd

Henk Ottema is twee keer per week op het vakantiepark aanwezig. De ene dag begeleidt hij als activiteitenbegeleider cliënten van Sjaloom Zorg. De andere dag is hij als vrijwilliger aan het werk. “Ik heb net de jongens aan het werk gezet”, vertelt hij. “Ze zijn onkruid rondom de gebouwen aan het weghalen. We zijn heel lang bezig geweest met opruimen. Er leek geen einde aan te komen. De bospaadjes op het verkeersbordenpark waren compleet overwoekerd door bramenstruiken. En het voetbalveld zat vol met putten. Samen met de cliënten hebben we het veld zoveel mogelijk proberen te egaliseren, zodat je er weer fatsoenlijk een balletje kan trappen.”

Na een paar jaar leegstand verwelkomde het vakantiepark twee jaar geleden weer de eerste kinderkampen. Dit seizoen komt het aantal overnachtingen waarschijnlijk op 8000 te staan. “Als er gasten vakantie vieren werken we gewoon door”, vertelt Henk. “Ik vertel de cliënten dan wel dat ze op hun gereedschap moeten passen. We moeten niet hebben dat kinderen met gevaarlijke spullen rond gaan lopen.”

Toekomstplannen

Corina heeft grootse plannen met het vakantiepark op de Brabantse Wal. Plannen waarin wat haar betreft ook Sjaloom Zorg een grote rol speelt. “Ik vind de wisselwerking tussen de cliënten en kinderen die hier vakantie vieren prachtig. Vanaf september komen de cliënten van Eeterij de Thoolse Brug in Tholen ook hier naartoe om hand- en spandiensten te verlenen. Fijn dat we steeds meer handjes erbij krijgen om te helpen!”