Om negen uur ’s ochtends haalt Marjanne Deij een deel van de post op bij het sorteercentrum in Goes. Vervolgens gaat zij op pad met de postauto. “Eerst door de polder, de boerderijen langs. Daarna loop ik de post in een dorpje, huis aan huis”, licht de 35-jarige postbode toe. Dankzij coaching in het arbeidtrainingscentrum Scheldestromen vond Marjanne namelijk de weg terug naar regulier werk en kijkt vol frisse moed naar de toekomst.

Het rondbrengen van de post is overigens niet geheel nieuw voor haar. “Ik werkte sinds 2003 al als zaterdagpostbode. Per 1 juli 2016 kreeg ik de kans om aan de slag te gaan als chauffeur bezorgen voor twintig uur per week. Ik heb echt geen idee waar ik over tien jaar zal staan, momenteel ben ik vooral blij met mijn huidige baan”, vertelt zij. Na de ochtendronde rijdt Marjanne terug naar het depot en haalt de post op voor het laatste dorp van haar route. “Na de bezorging rijd ik weer terug naar het sorteercentrum om de auto terug te brengen en dan kan ik naar huis.”

Zelfvertrouwen

Eigenlijk ligt haar hart in de muzikale sector. Na haar muziekstudie gaf Marjanne privépianolessen en volgende één dag in de week een studie. In 2010 maakte zij wegens omstandigheden voor het eerst kennis met het arbeidstrainingscentrum. Twee jaar later ging zij er wederom aan de slag. “In eerste instantie was het als afleiding en als een zinvolle dagbesteding bedoeld. Ik wilde graag in een veilige omgeving meer zelfvertrouwen krijgen en uiteindelijk met begeleiding weer een opstapje maken naar een betaalde baan buiten het ATC. Dat doel is zeker bereikt.”

Uitdagingen

Bij Scheldestromen in Kapelle leerde Marjanne haar grenzen beter aan te geven en om hulp te vragen wanneer nodig. “Ik heb bovendien meer zelfvertrouwen gekregen door positieve dingen te benadrukken. Verder ben ik nu minder prestatiegericht. Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet en heb niet meer het gevoel dat ik ‘op niveau’ moet werken. Ik heb geaccepteerd dat ik bepaalde problematiek zal blijven houden en het is belangrijk om daar goed mee om te gaan.”

In haar huidige baan komt Marjanne nog weleens voor uitdagingen te staan, geeft zij toe. “Ik ben nu een paar maanden bezig en het is af en toe best spannend. Soms loop ik nog tegen bepaalde dingen op, zoals angsten die weer boven komen drijven. Het is wel even wennen om bijvoorbeeld een hele dag alleen op pad te zijn. Op zo’n moment mis ik wel collega’s. Maar alles gaat goed. Ik ben trots op mezelf dat het mij lukt om dit werk te doen en wie weet wat de toekomst mij nog biedt!”