Bij pannenkoekenhuis De Platte Hap in Ouddorp schuift een Duits gezin aan voor een hapje en een drankje. Ashley de Winter (21) stapt op hen af en vraagt als ervaren gastvrouw wat zij willen drinken. Spontaan en zonder vrees om de bezoekers aan te spreken. Een heel verschil met vier jaar geleden, geeft zij zelf toe. “Ik kon nog geen bord vasthouden.”

Met een mbo-diploma (horeca, niveau 2) op zak is dát inmiddels veranderd. Honderden dampende pannenkoeken vonden deze zomer dankzij de goedlachse serveerster vlot en probleemloos hun weg naar de hongerige gasten. “Ik had het nooit verwacht, maar ik vind horeca geweldig. Het zit in mijn karakter om het mensen naar hun zin te maken. Deze baan past dan ook goed bij mij. Ik doe het met veel liefde en aandacht en zou niets anders meer willen!”

Een paar jaar geleden zag de toekomst van Ashley er nog heel anders uit. Door uiteenlopende redenen maakte zij haar middelbare school niet af en ging aan de slag op de dagbesteding van De Mèkkerstee. Na een gesprek met het UWV en op aandringen van haar ouders deed zij een nieuwe studiepoging op het Albeda Startcollege. Binnen een half jaar had zij het mbo-diploma Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent in de pocket. “Dat voelde zo goed. Het was de allereerste keer dat ik een diploma haalde. Ik had écht iets bereikt.” Vol goede moed stroomde zij door naar de tweejarige opleiding op mbo 2-niveau. “Het ging zo goed met mij, dat ik de opleiding wilde proberen. Ik heb wel een beperking, maar wil zoveel mogelijk uit mijn kunnen halen. Dat hebben mijn ouders ook altijd gestimuleerd. Ze hebben mij altijd als een normaal kind behandeld en bijvoorbeeld ook gezegd dat ik bijbaantje moest zoeken om geld te verdienen, net als iedere jongere. Dat heeft weleens tot flinke ruzies geleid. Het is nu eenmaal niet leuk als je ouders zeggen dat je iets ‘moet’. Maar nu ben ik hen echt mega dankbaar. Het was al die ruzies meer dan waard. Ik ben sociaal veel sterker, veel zelfverzekerder. Dat heb ik aan hen te danken”, blikt Ashley terug.

Hoewel zij bij het pannenkoekenhuis al werkzaam was als afwasser, ontdekte de Salembewoonster tijdens haar mbo-opleiding pas haar passie voor de horeca. “Ik begon het steeds leuker te vinden en voelde ook dat ik het kon. Mijn stage mocht ik bovendien bij De Platte Hap lopen, waar ik steeds meer verantwoordelijkheid kreeg. Natuurlijk was het spannend om opeens in de bediening te mogen werken, maar ik draaide gewoon een knop om. Ik heb hier zoveel geleerd. Het voelde meteen goed. Ik werd ondanks mijn beperking meteen geaccepteerd. Ik mocht een foutje maken en kreeg hulp als het nodig was.”
Voor eigenaar René van Rijswijk was het niet meer dan vanzelfsprekend om Ashley die kans te geven: “We zijn een laagdrempelig bedrijf en hadden de mogelijkheid om haar te begeleiden. Ashley is bovendien ontzettend gegroeid. Het behalen van de diploma’s heeft haar een extra boost gegeven. Ze straalt, staat stevig in haar schoenen en doet het gewoon ontzettend goed!”

Binnenkort start Ashley met een nieuwe uitdaging: de mbo-opleiding op niveau 3. “Of dat lukt? Geen idee, ik doe gewoon mijn best. Er wordt zo vaak gezegd dat mensen met een beperking niks kunnen. Dat ga je dan op een gegeven moment ook denken. Ik wil een voorbeeld zijn, bewijzen dat het anders kan. De studie wordt weer een hele opgave, maar ik moet het gewoon proberen. Lukt het wel, dan is dat heel mooi meegenomen”, besluit Ashley glimlachend.