In een loods aan de Kraaijenissedijk in Melissant worden boomstammen in stukken gezaagd, planten ingeplant en tuinmeubels geschilderd. De deelnemers aan het nieuwe dagbestedingsproject van Sjaloom Zorg hebben er hun handen vol aan. Daarnaast schakelt kringloopwinkel Bie Joe in Ouddorp regelmatig hun hulp in. “Het is een sport om spullen die we tegenkomen te hergebruiken”, vertelt activiteitenbegeleider Denis Izeboud. “We gooien bijna nooit iets weg!”

Denis werkte eerder al als activiteiten-begeleider bij tuinploeg Perk & Bos. “Dit nieuwe dagbestedingsproject is daar een vervolg op”, legt Denis uit. “Uit onderzoek onder de deelnemers bleek dat zij graag werken met hout. Ook scoorde werken voor Bie Joe hoog. We doen nog steeds tuinonderhoud, maar zijn daarnaast druk met allerlei andere activiteiten, zoals houtbewerking en facilitair werk voor Sjaloom Zorg en kringloopwinkel Bie Joe. Omdat ons werk zo divers is, is het ons nog niet gelukt om een goede naam voor het project te vinden. Suggesties zijn welkom!”

Assistentie

Begin dit jaar werd een nieuwe werkruimte in het buitengebied van Melissant in gebruik genomen. “We zitten hier lekker vrij”, vindt Denis. “In de werkplaats is alle ruimte om leuke dingen te maken van hout. Zo hebben we een houten tuinstoel gerepareerd die we daarna hebben voorzien van een nieuwe lik verf. Ook maken we houten kistjes, kapstokjes, oppottafels en bijenhotels om via Bie Joe te verkopen.” De kringloopwinkel in Ouddorp kan regelmatig wat assistentie gebruiken. “Als er een huis leeggeruimd moet worden komen wij langs met de bus. De spullen die de kringloop kan verkopen gaan naar de winkel. De rest wordt afgevoerd, maar niet voordat wij hebben gecheckt of er nog spullen zijn die we zelf kunnen gebruiken. De watertap in de kantine bijvoorbeeld hebben we op die manier op de kop weten te tikken. Vooral hout en hang- en sluitwerk nemen we graag mee, daar kunnen we later weer wat moois van maken.”

Groen

De deelnemers werken één dag in de week bij een boerderij in Nieuwe-Tonge. “Afgelopen maanden hebben we gebruikt om achterstallig winterwerk uit te voeren, zoals het knotten van bomen en het kappen van oude exemplaren. De takken hebben we gebruikt om een houtril te maken”, vertelt Denis. “Voorlopig blijven we één dag per week op de boerderij werken. De zomer komt eraan, dus er blijft voorlopig genoeg te doen.” De tijd die over blijft wordt besteed aan tuinonderhoud. “We verzorgen de tuinen bij de locaties van Sjaloom Zorg en die van mensen die bij Sjaloom Zorg in zorg zijn.” De deelnemers zijn wekelijks druk met een heleboel verschillende werkzaamheden. “Saai is het hier zeker niet!”, verzekert Denis. “Als je graag lichamelijk werk doet, zowel binnen als buiten, dan is dit nieuwe project zeker wat voor jou!”