Producten die met zorg gemaakt worden en waar cliënten van leren. De siropen, chutneys en bakmixen die in de keuken van Scheldestromen worden gemaakt zijn sinds kort te koop in supermarkt EMTÉ in Kapelle. “Het is steeds weer een uitdaging om iets nieuws te verzinnen,” vindt activiteitenbegeleider Sylvia Wondergem. “En dan is het natuurlijk ontzettend cool dat je onze producten echt in de supermarkt kunt kopen.”

Als activiteitenbegeleider zoekt Sylvia constant naar manieren waarop ze cliënten kan stimuleren om zich te richten op hun mogelijkheden. Door haar achtergrond als kok is dat niet zo’n moeilijke opgave. “We werken al lange tijd met veel plezier met de supermarkt samen”, legt ze uit. “We zijn begonnen met het leveren van taarten. Later kwamen daar nog hapjes en belegde broodjes bij. Vanuit ons eigen schap in de winkel verkopen we cakes. Samen met de supermarkt hebben we bedacht welke producten wij kunnen leveren die wat langer houdbaar zijn en leuk zijn voor de toeristen hier in Kapelle om als souvenir te kopen.”

Secuur

Eén van de producten die de cliënten ontwikkelden zijn bakmixen. Dat zijn potten met daarin alle benodigde ingrediënten voor het bakken van koekjes, brownies of cake. “Het is een secuur werkje”, zegt Sylvia. “Want de mixen moeten netjes zijn, zodat je mooi de verschillende laagjes tussen de ingrediënten kunt zien.” Elke pot wordt voorzien van een Eigen Werk-sticker. “We zijn heel trots op onze producten”, glimlacht de activiteitenbegeleider. “Want we maken producten die marktwaardig zijn. Met de naam ‘Eigen Werk’ laten wij zien dat we instaan voor ons eigen werk en vooral dat we het zélf gedaan hebben.”

In en om Kapelle zijn veel boomgaarden te vinden. Dat bracht Sylvia op het idee om fruit te verwerken tot siroop en chutney (vruchtenpuree). “We hebben verschillende smaken in het assortiment, waaronder appel-perensap, aardbeiensaus, munt- en citroensiroop en tomatenchutney”, vertelt ze. “Al die verschillende kleuren staan leuk in een cadeautje of kerstpakket. De cliënten vinden het erg leuk om te maken en ook kopers zijn enthousiast. Zo zijn de siroop en chutney – zonder extra toevoegingen – te koop in het winkeltje van het Fruitteeltmuseum in Kapelle, Lunchroom Victoria in Zierikzee en bij Kringloopwinkel Noppes hier aan de Stationssingel.”

Bestellingen

Het is mogelijk om de producten van Eigen Werk te bestellen, zowel individueel als in grotere hoeveelheden. Neem via 0113-341 095 contact op met Sylvia om de mogelijkheden te bespreken.