Of het nu gaat om het bijvullen van de schappen, afrekenen aan de kassa, controleren van de houdbaarheidsdatum of het ophalen van oud papier: de cliënten die werkzaam zijn bij Klavertje Vier in Sint-Maartensdijk draaien hun hand er niet voor om. De bewoners van woonzorgcentrum Maartenshof zijn blij met de hulp die de cliënten hen bieden.

Klavertje Vier wordt geheel gerund door cliënten en vrijwilligers van Sjaloom Zorg. “De cliënten pakken alle voorkomende taken waar mogelijk op. Waar nodig springen wij bij”, vertelt vrijwilliger Attie Polderman. Samen met vrijwilliger Riet van Dalen houdt zij op woensdag het winkeltje draaiende. Op dinsdag en donderdag nemen andere vrijwilligers deze taak op zich. “De bewoners zijn blij met de voorziening. Ze hoeven zelf niet naar de supermarkt, maar kunnen hun dagelijkse boodschappen gewoon in de Maartenshof zelf doen. Heel handig natuurlijk!”, vertelt Riet.

Taken

Raymonda van der Straten is één van de cliënten die bij Klavertje Vier werkt. “Ik sta graag achter de kassa en help bij de koffie”, vertelt ze. Alle cliënten hebben zo hun eigen taken. “Jordi Ligtendag is samen met een vrijwilliger verantwoordelijk voor de boodschappen. Op donderdag brengt hij die altijd bij de mensen thuis. En Anne de Graaf verzorgt de schoonmaak. Stofzuigen, rommeltjes opruimen; ze doet alles uit zichzelf”, somt Attie op. “En Jantine van de Ree natuurlijk”, vult Riet aan. “Zij helpt altijd met de koffie.” Naast hun dagelijkse boodschappen kunnen bewoners ook terecht voor een kopje koffie. Zo’n vijftien mensen maken hier per ochtend gebruik van. “Dat vinden ze altijd heel gezellig”, zegt Raymonda.

Oud papier

Als extra service haalt Paul Koster het oud papier bij de bewoners op. “Dat was een idee van één van de vrijwilligers”, zegt Riet. Als hun werk in Maartenshof erop zit brengen de cliënten het oud papier met assistentie van een vrijwilliger met het busje naar de container. “We staan altijd open voor nieuwe ideeën”, geeft Attie aan. “Als cliënten de bewoners kunnen helpen doen ze dat graag!”