Speeltoestellen, een kabelbaan en belevingstuin: het terrein van speeltuin Buutvrij in Tholen is zo goed als klaar. Net na de zomer zijn alle kinderen uit Tholen en omgeving hier welkom om zichzelf lekker uit te leven. Sjaloom Zorg krijgt ook een rol in het speelplezier. “Zo’n zes tot tien cliënten gaan bij de dagbesteding aan de slag”, vertelt Ruud Muijt, voorzitter van Buutvrij. “Het bestuur en onze vrijwilligers hebben er heel veel zin in!”

De speeltuin ligt naast de Brede School in Tholen. Alleen de groenvoorziening en het paviljoen moeten nog worden gerealiseerd. “Het paviljoen wordt de centrale locatie voor de dagbesteding”, legt Ruud uit. “Hier gaan we koffie, fris en ijsjes verkopen. Ook komen er toiletten en de EHBO. We zijn erg blij dat de cliënten van Sjaloom Zorg ons kunnen ontlasten. De speeltuin voor jongere kinderen, van nul tot vier jaar, is heel de dag geopend. Doordat de cliënten tot halverwege de middag aanwezig zijn, vermindert de druk op onze vrijwilligers. Dat is erg fijn!”

Aan de slag

Er ligt een boel werk op de cliënten te wachten geeft Ruud aan. “De cliënten kunnen assisteren bij de verkoop van eten en drinken, meehelpen bij het onderhoud van de tuin of assisteren bij kinderfeestjes”, somt hij op. Het is nog niet zeker of de speeltuin ook in de wintermaanden geopend is. “De dagbesteding kan sowieso heel het jaar doorgaan”, verzekert Ruud. “Het paviljoen is ruim genoeg voor binnenactiviteiten, zoals het inpakken van kerstcadeautjes. In de avonduren is het paviljoen te huur voor activiteiten van andere verenigingen. Dat is voor ons een mooie bron van inkomsten.”

Samenwerking

Volgens Ruud was de keuze om met Sjaloom Zorg samen te werken logisch. “Ik kende de organisatie al vanuit de dagbesteding bij de Thoolse Brug. De speeltuin ligt ongeveer in de achtertuin van woonlocatie Smalstad XL. De deelnemers aan de dagbesteding kunnen hier op eigen gelegenheid naartoe komen, dat scheelt in de kosten voor vervoer. De samenwerking met Sjaloom Zorg loopt tot nu toe heel fijn en het is voor ons als bestuur erg leerzaam. Zo hebben we op aanraden van regiomanager
Arianne Ligtendag een kassa-systeem met symbolen aangeschaft, waarmee alle cliënten kunnen werken. Het is heel leuk om samen over dit
soort zaken na te denken.”

Ruud noemt de realisatie van de speeltuin een unieke prestatie voor Tholen. “Hopelijk wordt dit een voorbeeld voor andere initiatieven in Nederland. Buutvrij wil een speeltuin zijn voor alle Tholenaren. Het is fantastisch dat we ook een plek kunnen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt!”