Luisterend naar een lp op de platenspeler werken de deelnemers op dagbestedingslocatie Bie Joe in Ouddorp aan de mooiste creaties. “De accessoires die we hier maken worden straks in de winkel verkocht. Daarnaast verkopen we nog meer: tweedehands boeken, cd’s, kleding, speelgoed, tassen en sieraden”, somt activiteitenbegeleider Margreeth Zijlmans op. “Teveel om op te noemen.”

Met Bie Joe en de al bestaande Mèkkerstee heeft Ouddorp sinds januari twee dagbestedingslocaties. De deelnemers werken per week aan een bepaalde taak. Hun werk is divers. “Regelmatig help ik met het uitzoeken van kleding die mensen hier brengen”, vertelt Miranda Groenendijk. “We checken of de kleding nog goed genoeg is om te verkopen en sorteren het op kleur en seizoen. Het moet wel netjes zijn, anders wordt het hier een Winkel van Sinkel. Ik ben ook graag creatief bezig. Daimond painting, het maken van een schilderij met diamantjes, vind ik bijvoorbeeld heel leuk om te doen. Mijn vriendin heeft in het dorp een set met twee schattige hondjes voor me gekocht.”

Inloop

In de leeshoek is plaats voor mensen die onder het genot van een kopje koffie of thee een boek of magazine willen lezen. “Twee keer in de week bakken we cake of koekjes en koken soep”, vertelt Ank van der Horst. “Als het goed gelukt is krijgen de klanten natuurlijk iets lekkers. Het is heel gezellig als ze langskomen, want ze maken vaak een praatje.”

Een deel van het winkelaanbod bestaat uit tweedehands artikelen. Ouddorpers weten de kringloopwinkel goed te vinden. “Het is niet bij te benen. Het komt regelmatig voor dat we alles netjes hebben opgeruimd en er direct weer een nieuwe lading wordt binnengebracht”, lacht Margreeth. “Niet alles kan direct de winkel in. We kijken eerst of de aangeleverde spullen nog te verkopen zijn. Zo nodig knappen we het op of we gebruiken het om er iets creatiefs mee te doen. Met wol zijn we bijvoorbeeld heel blij.”

Het is nog een beetje aftasten wat goed verkoopt én wat de cliënten leuk vinden om te doen. “Ik denk dat je vooral in de zomer over de koppen kunt lopen. Dan kunnen we wel overuren maken”, lacht Ank. “Ik spreek geen Duits, maar met gebarentaal komen we vast ook een heel eind.”