Al honderden meters aan breiwol hebben de dames en heer van breiclub Sjaal-om in hun leven verwerkt tot de mooiste creaties. Tijdens de brei-avonden op Mauritshof in Dirksland wordt hun ‘brei-woede’ alleen maar verder aangewakkerd. “Het is erg gezellig”, vat Annemiek Vlaspoel samen. “En we leren veel van elkaar. Als je even niet weet hoe je verder moet, vraag je het aan een ander. We zijn hier om elkaar te helpen.”

Vesten, truien, sokken, sjaals, mutsen, een kleedje voor de hond: de breiers en hakers van Sjaal-om draaien er hun hand niet voor om. Hun werk wordt zo gewaardeerd dat ze tegenwoordig zelfs breien op bestelling. Zo haakt Conny van Nimwegen een zwarte poncho. “Ik weet eigenlijk niet eens voor wie hij precies is”, vertelt ze eerlijk. “Mijn zus vroeg of ik het wilde doen. Zij wil ‘m aan iemand cadeau geven.” De moeder van Conny, mevr. Van Nimwegen, breidt haar hele leven al. “Vroeger als mijn man vroeg moest gaan werken, zat ik ’s ochtends als het nog donker was al te breien.” Haar creaties zijn bestemd voor familieleden en voor mensen in Hongarije en Roemenië. “Pas stuurden ze me een foto toe van kinderen die de spullen die ik gemaakt had droegen. Dat is heel leuk om te zien. Dan weet je waar je het voor doet.”

Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoef je niet per se te breien om bij de club te komen. “Als je van borduren, haken of punniken houdt is dat ook prima.  Er is ook iemand die doet aan diamond painting. Dat is verge-lijkbaar met Ministeck, waarbij je met allemaal diamantjes een mooi figuur maakt”, legt Conny uit. “Dat is hartstikke hip.”

Fabeltje

Breien ouderwets? De leden van Sjaal-om weten dat dat een hardnekkig fabeltje is. “We zijn een heel digitaal clubje” vindt Gerrie Slootweg. “In onze WhatsApp-groep delen we regelmatig onze creaties. En als iemand er even niet uitkomt geven we tips.” De creatievelingen halen veel inspiratie van online fora. “Op Pinterest, Facebook en YouTube is heel veel moois te vinden”, tipt Leny van Rhijn. “Kant-en-klaar creaties, maar ook foto’s en video’s waarop je stap voor stap kunt zien hoe je iets maakt. Sommige mensen breien nog niet zo lang, vooral voor hen is het handig dat ze af en toe even kunnen spieken.” De crea bea’s vinden het erg gezellig om samen creatief bezig te zijn. “Je valt niet zomaar in slaap hoor”, zegt Gerrie. “Als je met zo’n grote groep bij elkaar zit heb je elkaar altijd wel wat te vertellen. Dat sociale contact zou ik niet graag willen missen. Wat mij betreft schrappen we de zomerstop en breien we het hele jaar door.”

Uit eten

De leden van Sjaal-om hebben verschillende adresjes waar ze voor wol terecht kunnen. “Soms kopen we op de rommelmarkt een partijtje wol op”, vertelt Annemiek. “En we hebben een dealtje met kringloopcentrum Goed voor Goed in Middelharnis. Als ze een paar mooie bollen binnen krijgen, geven ze een seintje. Dat is positief voor de pot, want ons jaarlijkse etentje slaan we niet graag over!”