Bij brasserie Kaeswienkeltje in Tholen komen de lekkerste dingen uit de keuken. Belegde broodjes bijvoorbeeld en vers gemaakte sandwiches. Eén van de medewerkers die voor al dat lekkers zorgt is Phylicia van Honschooten. De bewoonster van Smalstad XL houdt zo van haar werk dat ze zelf met een creatie aan de slag ging. Vorig jaar stond ‘broodje Phylicia’ als tijdelijke topper op de kaart: een vers gebakken baguette met pesto, mozzarella, kip, zongedroogde tomaatjes en sla.

Phylicia ging zelf met het verzoek voor een eigen broodje naar haar bazin toe. “Ik hoorde dat een collega een eigen broodje had en vroeg of ik dat ook zou mogen. M’n bazin vond het een prima plan. Ik houd zelf heel erg van pesto en mozzarella, dus daar wilde ik graag iets mee doen. Er was al een broodje caprese, maar nog niet met kip. Ik heb het broodje samengesteld en toen hebben we er een foto van gemaakt voor op de tv in de winkel, zodat mensen ‘m konden bestellen.”

’s Ochtends helpt Phylicia bij alle voorbereidingen voor het maken van de broodjes: groenten snijden bijvoorbeeld of sausbakjes vullen. In de middag helpt ze bij het afruimen van de tafels en het schoonmaken van bestek en servies in de spoelkeuken. “Dat hoort er natuurlijk ook bij, maar ik heb er geen hekel aan hoor!”, verzekert ze. Enkele maanden geleden verhuisde de winkel naar een nieuwe locatie. “We zijn flink uitgebreid en ik heb er veel nieuwe collega’s bijgekregen”, vertelt Phylicia enthousiast. “Vooral de eerste weken toen ik nog niet goed wist waar alles stond was ik erg moe. Inmiddels gaat het steeds beter. Met de nieuwe collega’s is het heel gezellig. Het zijn allemaal jonge meiden; dat is superleuk!”

Phylicia leerde het vak al doende. Ervaring in de horeca had ze nog niet. “Hiervoor werkte ik op de dagbesteding bij HEMI Winkelinrichting. Daar maakte ik ook broodjes klaar en bakte snacks voor in de lunchpauze. Vergelijkbaar werk, maar na een paar jaar was ik toe aan iets anders.” Eens in de vier weken komt een jobcoach van Opmaat Brabant langs. “We bespreken dan hoe het gaat. Voorlopig heb ik het prima naar m’n zin!”