Elke vrijdagavond is het op woonlocatie De Stove in Sommelsdijk een gezellige drukte. Naast allerlei andere leuke bezigheden zijn de disco-avond, filmavond en spelletjesavond eens per maand vaste prik. Bewoner Chris Blok is de drijvende kracht achter deze activiteiten. “Het is een beetje uit de hand gelopen”, glimlacht hij. “Toen ik hier vorig jaar maart kwam wonen gingen de ideeën borrelen. Sindsdien is het alleen maar groter en meer geworden.”

“We drinken elke avond in de huiskamer gezellig koffie met elkaar”, vertelt Chris. “Zo hebben we elkaar goed leren kennen. Inmiddels zijn we een hechte familie met elkaar. Niet alle bewoners komen ’s avonds naar beneden, maar op vrijdagavond zijn ze er allemaal.”

Samenspraak

Chris zorgt ervoor dat die avond iets leuks op de planning staat. “We hebben cupcakes gebakken en die versierd met botercrème en fondant. Ook hebben we 3D-kaarten, kerststukjes en zeepkettingen gemaakt”, somt hij op. Tijdens de disco-avond haalt Chris zijn muziekinstallatie van stal en gaan de voetjes van de vloer. “Ik zoek nummers uit waarvan ik denk dat bewoners die leuk vinden, maar als ze verzoeknummers hebben dan draai ik die natuurlijk ook graag. Dat geldt ook voor de filmavond. We bepalen samen welke film we bekijken. Ik heb zo’n 420 films op m’n kamer, dus we hebben genoeg keus.” De bewoner denkt er over na om ook op andere woonlocaties activiteiten te organiseren. “Als je ziet hoe goed het hier aanslaat, zou het zomaar kunnen dat er ook op andere locaties behoefte aan leuke activiteiten is. Als cliënten leuke ideeën hebben mogen ze daarvoor gerust contact met mij opnemen.”

De organisatie van alle activiteiten neemt veel tijd in beslag. Al snel schakelde Chris daarom zijn ouders in om te helpen. “Inmiddels is mijn hele familie er druk mee. M’n zus had nog 20 kilo zeep staan. Die mochten we gebruiken voor het maken van zeepkettingen. Mijn ouders worden door de bewoners ‘opa en oma’ genoemd. Daar is iemand mee begonnen en de rest heeft het overgenomen”, lacht hij. ‘Oma’ heeft geholpen bij het bakken van cupcakes en ‘opa’ schrijft brieven voor sponsorverzoeken. Om de kosten binnen de perken te houden klopt Chris namelijk bij allerlei bedrijven aan. Hij kan regelmatig rekenen op de steun van lokale winkeliers. “Zij maken ons regelmatig blij met een mooie bijdrage”, vertelt hij. “Zo werd de vis voor de kibbelingmaaltijd in oktober gesponsord door de visboer. De supermarkt zorgde voor de stokbroden.”

Per activiteit betalen de deelnemers een kleine vergoeding. Door het groeiend aantal deelnemers groeide ook het bedrag dat per avond werd opgehaald. “Mijn vader heeft een financiële achtergrond”, legt Chris uit. “Hij kwam met het idee om een vereniging op te richten. Het geld dat bewoners betalen storten we netjes in de pot. Het bestuur houdt hier toezicht op, zodat we zeker weten dat alles administratief klopt.”

Voorjaarsfair

Afgelopen juni vond op het grasveld voor de woonlocatie de eerste ‘De Stove voorjaarsfair’ plaats. Wethouder Bruggeman nam de officiële opening voor zijn rekening. “We hadden een bomvol programma”, geeft Chris aan. “Ineke Otte (bewoner) en ‘opa’ hadden Kruukplaetjes gebakken die in een mum van tijd verkocht waren. Ikzelf gaf een show met mijn hulphond Pixie. In de loterij konden bezoekers allerlei mooie prijzen winnen. Het was een succesvolle dag met een paar honderd bezoekers. We haalden maar liefst 1400 euro op. Met dat bedrag kunnen we de komende tijd weer heel veel mooie activiteiten organiseren!”