Afgelopen maart zaten de bewoners van woonlocatie De Kaoie in Sint-Annaland twee weken lang in quarantaine. Familie, vrienden en bekenden waren helaas niet welkom, maar de bewoners bleken niet voor één gat te vangen. Zo bedacht Romy Walpot een slimme oplossing om het lekkers wat haar moeder kwam brengen toch in ontvangst te nemen.

Nadat één van de bewoners begin maart positief testte op corona ging de begane grond in quarantaine. Bij daaropvolgende testen bleken helaas meer bewoners en medewerkers besmet te zijn. Er zat daarom niks anders op dan de hele locatie af te sluiten. “Door de drukte bij de GGD was mijn test verdwenen. Daarom moest het opnieuw”, blikt Mathilde Hommel terug. “Daarna bleef ik klachten houden, dus ik ben in totaal wel vijf keer getest. Gelukkig doet het geen pijn, maar het kriebelt wel in je neus.” Het afnemen van de test vonden de bewoners niet zo spannend. “Het afwachten van de uitslag is spannender dan de test zelf”, vindt Romy. “Je hoopt natuurlijk dat het negatief is.”

Contact houden

Romy en Mathilde kunnen uren met elkaar kletsen en zoeken elkaar regelmatig op. “Tijdens de quarantaine moest iedereen op zijn kamer blijven”, vertelt Mathilde. “Om toch gezellig te kunnen praten, hielden we contact door met elkaar te videobellen. Ik heb ook veel gebeld met familie en vrienden buiten De Kaoie.” Romy takelde het lekkers wat haar moeder bracht, via een touwtje met daaraan een tasje vanuit haar kamer naar boven. “Als mijn moeder op raamvisite kwam hengelde ik de boodschappen zo naar boven”, legt ze uit. “Je moet toch wat.”

Roomservice

De begeleiding van De Kaoie zorgde goed voor de bewoners. “De roomservice was heel luxe!”, lacht Romy. “Elke avond moesten we onze wensen voor het ontbijt en de lunch doorgeven. Compleet ingepakt in beschermende kleding, bracht de begeleiding het eten bij ons langs.” De meiden konden niet naar hun werk, maar gelukkig werden ze niet vergeten door hun collega’s op de dagbesteding bij de HEMI en bij voetbalvereniging WHS. “Ik kreeg kleurplaten en puzzels van HEMI”, vertelt Mathilde. Romy kreeg van de dagbesteding een tasje met leuke spulletjes. “Daar was ik erg blij mee”, vertelt ze. “Op den duur wil je wel eens wat anders doen dan je kamer schoonmaken, een film kijken of spelletjes doen op de iPad.”

De bewoners waren erg blij toen ze na twee weken negatief werden getest. “Ik was heel blij dat ik weer mocht gaan werken!”, vertelt Mathilde. “Maar het eerste wat ik heb gedaan is een rondje wandelen langs de haven. Heerlijk die frisse lucht!”