Annemiek Vlaspoel woont in een van de woonlocaties van stichting Sjaloom Zorg. De stichting biedt mensen met een beperking zorg, ondersteuning en advies in de wijde regio. Sjaloom Zorg helpt cliënten zo zelfstandig mogelijk te leven. Thuis of in een van hun woonvoorzieningen. Sjaloom Zorg staat naast de mensen, op basis van een christelijke levensvisie.
Knalgeel, vuurrood en hemelsblauw. Het kan Annemiek Vlaspoel (38) niet bont genoeg zijn. De bewoonster van woonlocatie Molenzicht (stichting Sjaloom Zorg) gebruikt graag felle kleuren en niet alleen omdat zij daar zelf dol op is. “Dit soort kleuren geven een schilderij meteen een vrolijk sfeertje. En dat is precies wat ik wil bereiken. Mensen moeten blij worden van mijn kunst. Er gebeuren al genoeg verdrietige dingen in de wereld.”
Al tien jaar is zij bij kunstenaar Jaap Reedijk in de leer. Sinds een aantal jaar gebeurt dit via atelier Kunstenmaker van GoedvoorGoed (www.kunstenmaker.nl), een kringloopcentrum in Middelharnis waar mensen met een beperking een werkplek midden in de maatschappij vinden. Door bezuinigingen werd eerder haar vertrouwde atelier en dagbestedingslocatie gesloten. “Ik kon toen bij GoedvoorGoed terecht, maar in de kringloopwinkel bestond veel minder structuur dan ik gewend was. Het was groot en er liepen hele verschillende deelnemers rond. Ik heb veel begeleiding nodig, mensen die vaste taken voor mij afbakenen. Daarom werk ik nu twee dagen in week in het atelier, één dag in de kringloopwinkel en één dag bij Goedgekeurd, een winkeltje van GoedvoorGoed. Dat bevalt veel beter. Ik krijg de rust weer die ik nodig heb.”
Punten op de i
Deze nieuwe situatie komt haar creativiteit duidelijk ten goede. Onlangs deed Annemiek mee aan de expositie van Kunstpodium Willemstad en sleepte daarbij twee nominaties binnen. Eén voor een schilderij en één voor een kleurrijk beeldje van papier maché. “Daar was ik natuurlijk enorm blij om. Ieder jaar doen wij met Kunstenmaker aan de expositie voor mensen met een beperking mee. Dan worden er tien schilderijen en kunstwerken genomineerd, waarvan de jury vindt dat er een mooi verhaal achter zit. Het is heel wat om twéé keer genomineerd te worden.” Uiteindelijk mocht een blije Annemiek de hoofdprijs voor keramiek in ontvangst nemen. “Dat was helemaal geweldig, om zo’n prijs te mogen winnen in het bijzijn van mijn moeder, mijn vriend en mijn stiefvader”, bikt de kunstenares glunderend terug.
Dúrf te doen
Het winnende kunstwerk beeldt een gezette vrouw met een flinke boezem uit. “Het heet niet voor niets ‘de puntjes op de i zetten’”, glimlacht de maakster. “Het was vooral grappig bedoeld. Ik vind het leuk om vrouwen te tekenen. Dat was ook het onderwerp van het schilderij dat genomineerd was. Voor het beeldje liet ik mij inspireren door een artiest maar dat mislukte een beetje, dus heb ik er een ronde vrouw van gemaakt. Dat bleek goed te werken.” Niet alleen vindt Annemiek het prettig haar creativiteit de vrije loop te laten, het werk biedt ook ontspanning. “Het is zo lekker om met mijn handen in de klei, behanglijm of verf te zitten. Ik vind dat een heerlijk gevoel. Het resultaat maakt mij dan eigenlijk niet veel meer uit. Ik kan heel geconcentreerd bezig zijn en mij focussen op totaal iets anders dan de alledaagse dingen. Maar ik houd ook wel van een grap of grolletje tijdens het werk, hoor!”
Ze heeft veel technieken bijgeleerd van haar begeleiders Nel Tanis (keramiek) en Jaap Reedijk (schilderen). “Ik heb vooral geleerd om te dúrven. Als je mij tien jaar geleden had gevraagd om klodders verf op een doek te gooien, dan had ik je voor gek versleten. Ik wilde niets anders proberen en hield vast aan wat ik kende. Nu ben ik dol op nieuwe technieken. Ik wil alles proberen, ik vind het geweldig. En die houding heb ik echt van Jaap geleerd heb. Met lef ontdek je pas echt nieuwe dingen.”