Tien jaar geleden nam André Troost zijn intrek in locatie Vollenhoven in Melissant. “Begin september 2008 ben ik hier komen wonen”, blikt hij terug. “Het idee was dat dat maar tijdelijk zou zijn. Als er plek in Dirksland vrij zou komen zou ik daar naartoe gaan.” Het liep niet helemaal zoals gepland, waardoor André nog steeds in Melissant woont. Met veel plezier: “Ik heb het prima naar mijn zin. Ik heb een eigen appartement en alle ruimte om lekker te hobbyen.”

Afgelopen september vierden de bewoners van Vollenhoven het tienjarig bestaan van de woonlocatie. “Op 1 september hebben we samen koffie met gebak gegeten”, vertelt André. “De week erna hebben we hier in de tuin appeltaart, speelgoed en planten verkocht en er was een rommelmarkt. Het was goed druk, dus we hebben een mooi bedrag opgehaald.” De opbrengst van de verkoping was bestemd voor een uitje met de Vollenhoven-bewoners naar Sea Life Scheveningen. “Daarna hebben we in het Omniversum in Den Haag film gekeken. We hebben de dag afgesloten met een etentje bij de Wok van Zeeland in Oosterland. Het was een gezellig dagje uit.”

André vindt het heerlijk dat hij een eigen appartement heeft. “Als ik zin heb kan ik mezelf hier ’s avonds lekker terugtrekken. Vier dagen in de week kook ik zelf, de andere dagen eet ik met de groep mee in de gezamenlijke woonkamer. In het weekend vind ik het wel lekker om zelf te koken. Als ik dan op pad ben hoef ik niet per se op tijd weer thuis te zijn.”

Handen uit de mouwen

Twee dagen per week werkt André bij Zorgkwekerij de Nollestee in Melissant. Daarnaast werkt hij twee dagen per week bij Perk&Bos op Tholen. “Ik verzorg het tuinonderhoud bij Woonboulevard Poortvliet. Als het weer te slecht is, blijven we in de werkplaats in Poortvliet. Dan maken we vogelhuisjes of doen andere klusjes.” De bewoner van Vollenhoven werkt ook thuis graag met zijn handen. “Dan ben ik ook vaak in de weer”, knikt hij. “Ik maak regelmatig miniatuurhuisjes van de Efteling. De bouwplaten trek ik over op hout en deze zaag ik op de zaagtafel in Poortvliet dan uit. Ik ben wel een paar dagen bezig met het opbouwen ervan.” Op woensdag heeft André zijn vrije dag. “Ik ga dan regelmatig met mensen uit Elkersweide een rondje lopen. Dan komen zij ook nog eens buiten.”

Verse verflaag

Afgelopen zomer heeft Andrés appartement een opknapbeurt gehad. Alle muren zijn voorzien van een nieuwe verflaag: de bovenste helft wit, het onderste gedeelte lichtblauw. “Ik ben in de berging begonnen met verven, maar dacht ‘nu ik toch bezig ben kan ik net zo goed m’n hele huis een verfbeurt geven’. Ik moet nog twee deuren een likje geven, dan ben ik klaar.”

André heeft gezelschap van twee cavia’s. Die wonen in een hok in de woonkamer. “Komende april worden ze een jaar”, vertelt hij. “Als het mooi weer is zet ik ze buiten op het gras in een ren, maar met de hitte deze zomer zijn ze binnen gebleven hoor. Om het een beetje behaaglijk voor ze te houden heb ik de ventilator toen maar aangezet.” Zijn cavia’s zorgen voor gezelschap, maar leveren André ook werk op. “Ik ben een bak aan het maken. Dan kan ik daar het hooi en stro in opslaan. Dat is makkelijk als ik het hok moet verschonen. Je ziet het, ik verzin steeds weer iets nieuws om aan de gang te blijven.”