De bewoners van Mauritshof in Dirksland worden bijna dagelijks getrakteerd op een pianoconcert. Bewoner Hans van der Jagt is een jaar geleden gestart met pianospelen. Inmiddels doet hij niets liever. “Ik hou erg van muziek en kan er uren naar luisteren. Er zit zoveel emotie in en als je het zelf maakt, is het nóg mooier.”

Hans oefent bijna elke dag wel een paar uur. Kost dat niet heel veel energie? “Als ik piano heb gespeeld, voel ik me juist beter!”, vertelt hij enthousiast. “Uit onderzoek blijkt dat als je muziek maakt er een stofje in je hersenen wordt aangemaakt waar je ontspannen van wordt.” Op de woonlocatie in Ouddorp waar hij eerst woonde, speelde Hans af en toe piano. “Ik stond maar wat te pingelen. Toen ik anderen met tien vingers zag spelen vond ik dat erg indrukwekkend. Ik wou dat ik dat ook kon.”

Compliment

Sinds een jaar volgt de bewoner van Mauritshof lessen bij een lerares in Stellendam. Inmiddels is hij bij niveau vier van de zes beland. “Ik wil er echt heel goed in worden en neem het heel serieus”, geeft hij aan. “Het liefst ga ik door tot aan het conservatorium, maar dat zal nog wel even duren. In het begin was ik een beetje onzeker. Ik vroeg me af of ik wel goed genoeg was. Maar mijn lerares zei dat veel van haar leerlingen na zoveel lessen nog niet half zo goed zijn: een heel mooi compliment!”

Talentenjacht

Oefenen doet Hans op de piano in de gezamenlijke woonkamer van Mauritshof. “Als er meerdere mensen zitten is het wel moeilijk om goed te focussen. Ik word er een beetje zenuwachtig van”, vertelt hij eerlijk. Toch sluit hij een optreden in de toekomst niet uit. “Laatst werd ik door een professionele muzikant uitgenodigd voor een talentenjacht. Hij hoorde mij spelen en dacht dat ik al op het conservatorium zat. Voor nu vind ik een talentenjacht of optreden nog te vroeg. Eerst moet ik bepaalde noten en technieken nog leren. Maar wie weet als ik dat onder de knie heb…”

Naast pianospelen bijt Hans zich vast in een online cursus webdesign. “Ik heb heel veel ideeën die ik uit wil voeren. Op dit moment werk ik bij de groenvoorziening op De Mèkkerstee in Ouddorp, maar in de toekomst zou ik graag wat met het bouwen van websites gaan doen.” Volgens Hans is discipline het toverwoord bij het leren van nieuwe vaardigheden. “Piano spelen of websites bouwen leer je niet in een paar maandjes. Je maakt fouten, maar door jezelf te herpakken kom je steeds een stapje verder. Dat geeft heel veel energie.”