De schappen van de supermarkt liggen vol verse producten, zoals bieslook, peterselie en Chinese kool. Een groot deel daarvan wordt op Flakkee geteeld. Peter van Noort werkt vier dagen in de week bij Tuinderij Bevelander in Achthuizen. “Toen ik nog thuis woonde had ik zelf een moestuin”, vertelt hij. “Ik heb altijd al groene vingers gehad.”

Peter’s collega’s kunnen hem maar moeilijk missen. “Toen ik afgelopen najaar een paar dagen niet had gewerkt, stonden de kratjes die ik altijd schoonmaak, stapels hoog in de spoelbak”, herinnert hij. De kweek van bieslook gaat het hele jaar door. Het ene jaar wordt de bieslook opgekweekt. In december worden de bieslookpollen (de wortels) gerooid en ingevroren. Na een aantal maanden worden ze ontdooid en in een warme, vochtige kweekcel opgekweekt tot ze klaar zijn om te oogsten. “Het duurt negen dagen voordat ze geoogst kunnen worden”, weet de bewoner van Salem in Dirksland. Hij maakt de kratjes waarin de plantjes in de kweekcel worden opgekweekt schoon. “Het is leuk werk, al maakt het wel veel herrie. De waterstraal staat onder hoge druk, dus ik heb altijd gehoorbescherming op en ben goed ingepakt.”

In het voorjaar en de zomer is Peter regelmatig in de tunnelkas te vinden, waar onder andere paksoi en munt wordt gekweekt. “We kweken ook kruiden op water”, vertelt hij. “De plantjes halen al hun voedingsstoffen uit het water. Het is echt iets nieuws van de afgelopen jaren.” In de zomer stijgen de temperaturen in de kas tot tropische hoogte. “Dat is niet leuk werken”, vindt Peter. “Afgelopen zomer had ik een koeltas met koud drinken mee. In de middag had ik alles op, zo warm was het. Als het echt te heet wordt, schakelen we over op tropenrooster.”

Regelmatig neemt Peter wat kruiden of kool van zijn werk mee naar huis. “Ik verhuis straks van Salem naar Bestenwaerd”, geeft hij aan. “Ik ben van plan om in het weekend eten voor doordeweeks te koken en in te vriezen. Het is altijd lekker om dan wat verse kruiden te gebruiken.”