“Of ik nou een hond zie, een muis, olifant of giraffe: ik heb al snel de neiging om te knuffelen”, vertelt dierenliefhebber Mellanie Smithuis. Sinds september volgt ze de MBO-opleiding dierverzorging in Middelharnis. “Mijn konijn Buddy loopt bijna elke dag los door m’n kamer”, vertelt ze. “Laatst zat ‘tie te knagen aan de planten in de vensterbank.”

Mellanie woont samen met Buddy in Salem aan de Voorstraat in Dirksland. Naast haar konijn heeft ze op haar kamer nog een aquarium. “Ik heb verschillende vissen: vuurstaarten, modderkruipers en sluierstaarten”, somt ze op. “Maar de modderkruipers laten zich bijna nooit zien.” In de vakantie logeren de dieren van school soms bij de studenten thuis. “Het was een beetje uitproberen hoe Buddy op de cavia’s en muizen van school zou reageren, maar het ging uiteindelijk prima.”

Op school leert Mellanie alles over dierenrassen en wat er komt kijken bij het welzijn, de voeding en verzorging van dieren. “We krijgen onder andere hondentraining en leren hoe je met dieren omgaat. Een muis pak je het beste bij de staartbasis beet, dus vlakbij het lijfje en een konijn bij z’n nekvel. Zo hoort het officieel, maar als ik thuis ben pak ik Buddy gewoon onder z’n buik vast hoor, dat gaat ook prima.”

Tussen de paarden

Wat Mellanie op school leert komt bij haar stage bij Stoeterij Van der Wal in Melissant goed van pas. “Ik strooi de stallen op, voer de paarden en zet ze voor de kar”, somt ze op. “Het is nog een hele uitdaging om de twee jongste paarden netjes naast je te laten lopen. Ze stuiteren van energie.” Mellanie heeft het op haar stageadres zo naar haar zin dat ze er ook in haar vrije tijd vaak te vinden is. “Met één van de paarden, Accasia, heb ik een hele goeie band. Ik ga langs om haar te poetsen en kunstjes aan te leren. Het voelt inmiddels een beetje alsof ze van mij is”, vertelt ze enthousiast.

Tot de zomer loopt Mellanie stage bij Van der Wal. Daarna hoopt ze stage te gaan lopen bij melkveehouderij Breen in Goedereede. “Voorheen heb ik op De Mèkkerstee met geiten gewerkt en nu met paarden. Voor m’n volgende stage wilde ik daarom iets anders, het liefst een bedrijf met koeien en varkens. Ook heel leuk, want als je zijn karakter kent, is elk dier knuffelbaar.”