De laatste tijd horen we veel over de Participatiewet in het nieuws. In de zorg zijn er flinke bezuinigingen doorgevoerd. Er wordt meer een beroep gedaan op familie en hulp gevraagd van vrijwilligers. Alles werd normaalgesproken door en in de voorziening geregeld; van schoonmaken tot doktersbezoeken en alles wat daar tussen ligt. Tegenwoordig wordt er vaker aan ouders of belangbehartigers gevraagd mee te denken/werken. Vanuit deze gedachte kom ik vanzelf op de ‘Mien Dobbelsteendag’ in een van onze voorzieningen, te weten Molenzicht.

Klussen

Ieder jaar houden we op deze woonvoorziening een ‘Mien Dobbelsteendag’. De dag van de grote schoonmaak. We noemen hem zo, omdat Mien Dobbelsteen een duizendpoot was die alle klussen in huis deed bij een doktersgezin. Cliënten nemen die dag allemaal een vrije dag van hun werk. Ouders/belangenbehartigers en vrijwilligers komen een deel van de dag ons bijstaan met allerlei klussen waar je als personeel vaak niet aan toe komt. Ook het hele team komt hier ieder jaar belangeloos in eigen tijd voor terug.

Cliënten

Vooraf maken we een lijst met klussen waar we aandacht aan willen besteden. Met de cliënten wordt besproken welke klus er hard nodig is in zijn of haar appartement. De dagen voor ‘de Mien Dobbelsteendag’ is er ook genoeg actie in huis. Want als je hard werkt, lust je altijd wel iets lekkers. Dit keer hadden we plaatkoek bij de koffie, tussendoor fruitsalade of een smoothie. We sloten de ochtend af met een gezamenlijke lunch. Een cliënt had voor de lunch een heerlijk soepje gekookt. Andere cliënten hielpen met het maken van broodjes gezond en weer een andere cliënt had met een begeleidster loempiaatjes gemaakt.

Samen

Eigenlijk is het gewoon heel gezellig met elkaar. Er wordt heel wat afgekletst en gelachen op zo’n ochtend. Het nuttige met het aangename wordt verenigd. Afgelopen jaar hadden we zelfs een schoonmaaklied gemaakt door onze eigen troubadour.

Willemshof

Ook op Willemshof is er een leuk initiatief geboren. Een aantal ouders/belangenbehartigers organiseert samen met collega Ali Nelis allerlei uitjes voor de cliënten! Het eerste uitstapje was naar de Mèkkerstee, waar genoten werd van een lekkere kop koffie met een flinke punt gebak. Nu staan er al uitstapjes als bowlen, een filmavond en een bezoek aan een kerstmarkt gepland. Cliënten genieten er zichtbaar van. Door het uitgebreide takenpakket komen medewerkers niet vaak meer toe aan gezellig uitgaan, iets wat cliënten graag mogen doen.

Beweging

Het is mooi om te zien hoe deze ouders zich dat aangetrokken hebben en nu het initiatief nemen om regelmatig op pad te gaan met cliënten die dit graag willen. De betrokken ouders/familie/belangenbehartigers in deze zijn: meneer en mevrouw Fabert, meneer en mevrouw Everaers en Arda Tieleman. Langs deze weg willen we ze nog eens hartelijk bedanken voor het plezier wat ze onze bewoners geven.
Cliënten van Molenzicht én Willemshof hebben zelf breiclub Sjaal Om opgericht. Als er meer ouders/familieleden en/of belangenbehartigers zijn die ook wat zouden willen betekenen, bent u van harte welkom! Inmiddels hebben we regelmatig ook een knutselavond op zaterdagavond, een gymgroepje. We kunnen wel stellen: ‘Willemshof is in beweging’!


Conny Berkenbosch
Regiomanager