It’s all about communication. Elkaar op de hoogte houden en bijpraten over dingen die gebeuren binnen een organisatie houdt iedereen actief en betrokken. Daarnaast is communicatie nodig als je samenwerkt. En samenwerken doen we bij Sjaloom Zorg!

Ik kijk even terug op een vraag die de Hervormde Kerk uit Stellendam zo’n twee jaar geleden stelde. Deze gemeente wilde graag samenwerken met onze organisatie om een inloop van de grond te krijgen. De inloop zou een plaats moeten worden voor mensen uit de omgeving die behoefte hebben aan een praatje. Een plaats waar geluisterd wordt naar een probleem. Voelt iemand zich eenzaam?  Dan zou hij aansluiting moeten vinden bij anderen. Weet iemand niet meer waar hij het zoeken moet? Dan is er iemand die de weg kan wijzen naar de juiste zorg of behandeling en een kop koffie inschenkt. Sjaloom Zorg voelde wel iets voor het idee en we besloten samen op te trekken. De kerk financierde de begeleiding van Sjaloom Zorg en wij zouden er een mooi project van maken. Doen? Doen!

Altijd spannend als je iets nieuws begint. Gaat het lopen? Zou het aanslaan? Heeft iemand überhaupt de advertentie en flyer wel gelezen? Een enthousiaste medewerker, de deuren open, de koffie bruin. Zo gingen we van start. Langzaam druppelde er een voorbijganger binnen en twee inwoners uit het dorp waren nieuwsgierig geworden wat voor vlaggen er buiten wapperden met de naam Caleido. Het werd een gezellige eerste ochtend.

Van samenwerken komt samenwerken

Nu na twee jaar is de sociale ontmoetingsplaats niet meer weg te denken uit Stellendam. Caleido is een begrip! Wekelijks zijn er zo’n vijftig bezoekers uit het dorp en omgeving die drie keer per week aanwaaien en meedoen met een activiteit. Er is een vrijwilligersnetwerk opgezet waar je ú tegen zegt, er is een maatjesproject ontstaan, er wordt samengewerkt met St Vluchtelingenwerk en Scalda met betrekking tot een vluchtelingenproject. Met de huisartsen en gezinsregisseurs van de gemeente wordt samengewerkt in verband met sociale activering. We zijn een informatiepunt en vraagbaak,  er is een maaltijdvoorziening en het mooiste; het is een plaats geworden waar nieuwe contacten en vriendschappen ontstaan!

Eenzame mensen, ouderen, vluchtelingen, jongeren, mensen met een psychiatrisch probleem, ambulante cliënten die behoefte hebben aan contacten zijn natuurlijk overal. Het succesverhaal waaide over naar het zuiden. De gemeente Kapelle vond de gedachte achter deze inloop wel wat. In samenwerking met zorg en welzijn Kapelle werd er een plan à la Caleido gemaakt, waardoor er nu ook in Zeeland twee Caleido’s actief zijn; zowel in Kapelle als in Wemeldinge. Dit keer niet gefinancierd door de kerken, maar door de gemeenten van de Oosterschelderegio. Wekelijks worden veel bezoekers begeleid door een medewerker van Sjaloom Zorg en ontstaat er een netwerk rondom mensen waar ze op terug kunnen vallen, plezier mee kunnen beleven en wordt eenzaamheid voorkomen.


John Oerlemans
Regiomanager