Een buurthuis waarvan de deuren wagenwijd openstaan. Zo is Caleido in Kapelle het beste te beschrijven. Sinds dit jaar is het project ondergebracht bij ATC Scheldestromen van Sjaloom Zorg. “Caleido is ontstaan op initiatief van de gemeente Kapelle, zorg- en dienstverlening Cederhof en Sjaloom Zorg”, legt zorg-kundig coach Marjon Kouijzer uit. “De gemeente en Cederhof hebben zich inmiddels teruggetrokken, maar Sjaloom Zorg gaat er mee door. Er zijn toch wel mooie dingen uit ontstaan.”

Caleido is opgestart om mensen met een afstand tot de samenleving te helpen. Dit gebeurt door middel van een gevarieerd aanbod aan activiteiten, om mensen hun persoonlijke kwaliteiten te laten ontdekken en ontwikkelen. “We zijn er voor mensen die tussen wal en schip vallen”, vertelt Marjon. “Mensen die in de bijstand zitten, eenzame ouderen, maar ook cliënten die hier op Scheldestromen dagbesteding krijgen. Hierdoor krijgen we een hele mooie kruisbestuiving. Voorheen zaten we in het dorpshuis, maar hier kunnen we gebruikmaken van de faciliteiten van het ATC. Andersom gebeurt dat ook. Zo hoeven we niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden.”

Gezellig

Elke maandagmiddag komen de deelnemers bij elkaar om gezellig met elkaar te schilderen, te knutselen of een spelletje te spelen. “Vooral Rummikub is heel populair”, lacht Marjon. “Af en toe gaan we samen eropuit. We zijn bijvoorbeeld naar een heel leuk cadeauwinkeltje hier op het dorp geweest en in december zijn we naar de kerstversiering in het verzorgingstehuis gaan kijken. Ook kwam iemand langs om een schilderworkshop te geven. Dat viel ook erg in de smaak. In de keuken van het ATC werd afgelopen winter erwtensoep gemaakt. Dat hebben we met een stokbroodje erbij lekker opgegeten. Ik vind het toch wel leuk om iets te doen, al vinden de deelnemers het ook niet erg om gewoon gezellig met elkaar te kletsen hoor!”

Succesverhaal

Marjon raakte met één van de deelnemers in gesprek. “Ze heeft een iPad en iPhone, maar wist niet zo goed hoe ze ermee moest omgaan. Ik heb haar daarom aangemeld voor een cursus in het dorpshuis. Zo heeft ze geleerd hoe ze digitale apparaten kan gebruiken.” Het bleek dat deze deelnemer ook graag haar Nederlands wilde verbeteren. Marjon: “Bij de bibliotheek kan je een Taalmaatje – vrijwilligers die mensen helpen die moeite hebben met lezen en schrijven – aanvragen. Samen zijn we naar de bieb toegegaan om meer informatie te vragen. De vrouw heeft inmiddels kennisgemaakt met haar Taalmaatje. Als je zulke verhalen hoort weet je waar je het voor doet.”

De deelnemers zijn heel trouw en komen bijna elke week langs. Marjon is daar erg blij mee, al mogen er wat haar betreft nog wel wat meer mensen bij. “Als mensen afhaken, bijvoorbeeld door ziekte, is de spoeling wel erg dun. Er is ruimte genoeg hier voor extra mensen die gezellig met ons mee willen doen!”