Het is niet altijd nodig om zelf het wiel uit te vinden. Soms liggen oplossingen zo voor het oprapen. Zorgkundig coach Fiona Goudzwaard op woonlocatie De Stove kan er over meepraten. “Ik merkte aan Dirk-Jan dat er iets was, maar wat precies, dat was lastig te ontdekken. ‘Misschien kunnen we iets met pictogrammen die aansluiten bij zijn niveau’, dacht ik. Zo kwamen we bij MijnCody terecht.”

“Ik had natuurlijk wel van MijnCody gehoord, maar er tot voor kort zelf nog niet mee gewerkt”, legt Fiona uit. In de MijnCody-app kunnen cliënten aangeven hoe zij zich voelen. De app is ingedeeld op vier verschillende onderwerpen en biedt handvatten om met cliënten in gesprek te gaan. De vragen zijn uitgebeeld als pictogrammen of voluit geschreven, zodat elke cliënt er op zijn of haar eigen denkniveau mee aan de slag kan. Fiona en Dirk-Jan Breeweg hebben de vragenlijst samen al diverse keren ingevuld. “Hij vindt de pictogrammen hartstikke leuk. Door de plaatjes aan te wijzen kan hij aangeven of hij tevreden, boos, blij of ver-drietig is. We hebben samen erg gelachten om het poppetje op de wc”, glimlacht de zorgkundig coach. “Per keer probeer ik twee onderdelen in te vullen, anders wordt het teveel.”

Verdieping

De ervaringen van de zorgkundig coach met MijnCody zijn positief. “De werkdruk op de locatie is best hoog, dus je moet er echt tijd voor vrij maken. Ik moest me er zelf ook in verdiepen, maar het is heel leuk om samen te doen. Je hebt echt een momentje met elkaar waarin je iets persoonlijks deelt. Natuurlijk vraag ik als begeleider altijd wel aan Dirk-Jan hoe het met hem gaat, maar op deze manier ga je toch een stapje verder. Je krijgt een stukje feedback vanuit de cliënt en ontdekt hoe hij tegen bepaalde dingen aankijkt.” Dankzij MijnCody kwam Fiona erachter wat Dirk-Jan dwars zat. “Als ik MijnCody samen met hem niet had ingevuld, was ik daar denk ik niet achter gekomen. Het was op het eerste gezicht misschien niet zo’n issue, maar voor Dirk-Jan was het wel iets groots dat hem dwars zat.”

Aan het eind van het vragenlijst is er ruimte voor open vragen, zoals ‘wil je zelf nog iets zeggen?’ of ‘zou je nog iets willen?’. Dirk-Jan weet goed wat hij wil. “Hij vindt het altijd heel gezellig om samen koffie te drinken of iets te gaan eten. We gaan regelmatig naar Middelharnis en proberen elke keer een ander eettentje uit”, lacht Fiona. “Zeker”, knikt Dirk-Jan bevestigend. “Binnenkort gaan we weer hoor!”