Er zijn nog enkele woningen in Vlinderduin vrij. Kijk op www.vlinderduin.nl voor meer informatie of stuur een e-mail naar manager zorg Peter Goedhart via p.goedhart@sjaloomzorg.nl

Op de bouwplaats van de ‘Duinen van Haamstede’ in Burgh-Haamstede wordt hard gewerkt. In één van de acht woningen in aanbouw neemt de dochter van Maria Bal komende winter haar intrek. “Ik was al langere tijd op zoek naar een geschikte woonvoorziening voor mijn dochter, maar hier op de kop van Schouwen-Duiveland zijn geen woonvoorzieningen”, legt Maria uit. “Daarom ben ik zelf gaan kijken wat ik kon regelen.”

Woonzorg- en dagbestedingslocaties zijn er niet in de westhoek van Schouwen. “Daarvoor moet je naar Zierikzee, Flakkee of Walcheren”, vertelt Maria. “Bij mijn zoektocht naar een geschikte woonplek voor mijn dochter met een verstandelijke beperking merkte ik dat ik best wel sterke ideeën heb over hoe ik het wil hebben. Je kunt bij een zorgorganisatie aankloppen voor een woonplek, maar ik wilde iets anders dan een kant-en-klaar pakket. Om die reden ben ik zelf gaan zoeken naar mogelijkheden die mij en andere ouders wél aanspraken.”

Samenwerking

Tijdens haar zoektocht sprak Maria diverse keren met woningcorporatie Zeeuwland. “In het bouwplan de ‘Duinen van Haamstede’ zagen ze wel mogelijkheden om samen te werken.” In samenspraak met Maria werd de indeling van één van de gebouwen aangepast. “In totaal komen er acht zelfstandige woningen in het gebouw”, legt ze uit. “In het midden komt een grote, gezamenlijke patiotuin waar de voordeuren van de woningen op uit komen. Daarnaast worden een gemeenschappelijke keuken en een gemeenschappelijke woonkamer gerealiseerd.”

Interactie

De realisatie van de woningen valt onder de verantwoordelijkheid van stichting Vlinderduin. Maria is voorzitter van het bestuur van de stichting. De ouders en toekomstige Vlinderduin-bewoners hebben inspraak in hoe het één en ander geregeld gaat worden. De woonvorm is alleen bestemd voor vrouwelijke bewoners met een verstandelijke beperking die redelijk zelfstandig kunnen functioneren. “Het gaat om een kwetsbare doelgroep”, licht Maria die keuze toe. “Het gaat ons om het realiseren van een kleinschalige woonvorm, waar de vrouwen zich thuis kunnen voelen en alles goed geregeld is. Als ouders geeft je dat een prettig gevoel.”

Ze ziet graag dat de vrouwen middenin de samenleving staan. Momenteel zoekt ze nog naar mogelijkheden om dat mogelijk te maken. “Misschien dat we iets moois kunnen organiseren met Brasserie Duinpan hier op het terrein en lunchroom Victoria in Zierikzee. Hoe we het precies in gaan vullen weet ik nog niet, maar de interactie tussen de meiden en de ouderen die hier wonen lijkt me erg mooi.”

Toekomstbestendig

De nieuwe bewoners van Vlinderduin gaan hun spiksplinternieuwe woning huren van de woningcorporatie. De woonbegeleiding wordt geleverd door Sjaloom Zorg. Daarnaast kunnen de bewoners indien nodig op elk gewenst moment hulp inschakelen. “Als ouders willen we een toekomstbestendige, kwalitatieve oplossing voor onze dochters. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Sjaloom Zorg die kwaliteit kan bieden.”

Maria vindt het wel spannend dat haar dochter op zichzelf gaat. “Maar ze is bijna dertig, dus het moet een keertje”, reageert ze. “Gelukkig weet ik dat ze op een goede plek terechtkomt. Dat scheelt natuurlijk al heel veel.”