Een eigen huis, een plek onder de zon…” Nikki Grinwis barst direct in zingen uit, als hij moet omschrijven hoe het voelt om een eigen huisje te hebben. Na lang wachten, kon hij in februari eindelijk de sleutel in ontvangst nemen van zijn stekkie in Stellendam. “Het is zo fijn om mijn éigen thuis te hebben”, steekt hij tevreden van wal.

Geheel op eigen benen staan was een langgekoesterde wens van Nikki. Na een periode waarin het allemaal in zijn leven wat moeizaam verliep, besloot coach Loes (Coaching for Answers) hem te helpen om die droom te realiseren. Loes kwam al geruime tijd bij het gezin thuis.

“Ik kwam op de wachtlijst bij woningbouwvereniging Beter Wonen terecht en toen was het wachten op een telefoontje”, blikt de 27-jarige Stellendammer terug. In december ontving Nikki het goede nieuws dat er een woning voor hem beschikbaar kwam. “Ik ben wezen kijken, heb een gesprek gehad met de toenmalige bewoners en kon ook nog eens van alles van hen overnemen. Dat was geweldig!”

Begin februari kreeg hij de sleutel en na een aantal weken samen met zijn vader, te hebben geklust, ging Nikki eind van die maand definitief op zichzelf wonen. Drie keer per week komen ambulante coaches langs om hem ondersteuning te geven in zijn dagelijks leven. Coach Loes begeleidt hem op het sociale-emotionele vlak, terwijl coach Lydia hem helpt met de boodschappen, het huishouden en de financiën. Coach Willem komt wekelijks langs om de persoonlijke hygiëne op het gewenste peil te houden. “Maar Willem kijkt verder rond, hoor”, vertelt Nikki. “Als hij vindt dat de schuur niet netjes genoeg is, dan zegt hij daar ook wat van en ga ik met advies van Willem aan de slag “. Willem en Lydia kwamen als ambulante begeleiders pas eind februari in beeld toen Nikki zelfstandig ging wonen.

Met de huidige aanpak kan Nikki het prima zelfstandig rooien en verrast daarmee zijn coaches: “Dit jaar zat namelijk vol veranderingen: afscheid nemen van zijn ouderlijk huis, en een eigen huishouden runnen.  Daarnaast heeft hij in die periode ook belijdenis gedaan en is hij gedoopt. Veel bijzondere momenten in korte periode achter elkaar. Het zelfstandig wonen was voor hem een sprong in het diepe, Nikki doet het echt veel beter dan we hadden verwacht”, zegt Lydia. “Hij heeft een strakke structuur voor het huishouden en houdt zich daar ook goed aan.”

Nikki ontpopte zich direct als een goede buur en heeft prima contact met de buren. “Vanaf het moment dat ik hier kwam wonen, had ik aanspraak”, blikt hij terug. “Voor de buurvrouw zet ik soms de vuilcontainer buiten, want dat kan zij niet meer zo goed. En met de overburen maak ik ook regelmatig een praatje. Het bevalt mij hier wel.”

De stap naar zelfstandig wonen vormde een groeifase in zijn leven, beseft hijzelf. “Ik ben sterker geworden. Dat komt ook door de verschillende trainingen die ik heb gehad en vaardigheden die ik van Loes heb geleerd. Het voelt alsof zij mijn leven gered heeft. Ik heb van haar geleerd goed aan te geven wat ik wel en wat ik níet wil. Ik heb nu veel meer rust en bewaak mijn grenzen. Ik probeer mij niet druk te maken over dingen die ik niet kan veranderen. Mijn focus ligt nu op de Bijbel. Daar kan ik altijd steun uithalen als het nodig is.” Nikki voelt zich ook gesteund door de kerkelijke gemeente van Stellendam en geeft aan dat hij er een ‘nieuwe familie’ bij heeft gekregen.