“Je kunt niet langer op iemand terugvallen, je moet alles zelf doen”, vertelt Bonita Teunissen over het moment dat ze op zichzelf ging wonen. “In het begin was dat best zwaar.”

Twee jaar geleden verhuisde Bonita van fasehuis De Vrije Veste in Stad aan ’t Haringvliet naar haar ‘ouderlijk’ huis in Ouddorp. “Toen ik trouwde met Bart ben ik in het huis van mijn ouders gaan wonen”, blikt ze terug. “Je kent het huis niet meer terug, want het heeft een complete metamorfose ondergaan. Het is echt ons eigen plekje geworden.”

Fasehuis

Na het overlijden van haar vader kreeg Bonita hulp van Sjaloom Zorg. “Ik ben verschillende keren in een kliniek opgenomen en woonde in 2017-2018 bijna een jaar in De Vrije Veste. Ik vond het fijn dat ik begeleiding kreeg van een vaste coach. Het kwam ook wel voor dat ik bij haar afwezigheid gesprekken met een andere coach moest voeren. Daar had ik moeite mee. We hadden uiteindelijk een sterke band met elkaar, waardoor ik geen zin had om mijn verhaal tegen iemand anders te moeten doen.” Mede door haar verblijf in De Vrije Veste lukte het Bonita om haar leven weer op de rit te krijgen. “De Vrije Veste was bedoeld als overgang tussen mijn verblijf in de kliniek en wonen op mezelf. Het heeft me geholpen om rust te krijgen, want als er dingen veranderen reageer ik daar sterk op. Als er iets speelde kon ik daar gelijk met iemand over praten. Nu ik erop terugkijk, was het in De Vrije Veste behoorlijk onrustig. Je woonde middenin de polder, samen met mensen die zo hun eigen problemen hadden. Daar krijg je dan toch het nodige van mee, of je nu wilt of niet. Ik was blij dat ik weer terug naar huis mocht.”

Ambulante begeleiding

Sinds haar thuiskomst krijgt Bonita ambulante begeleiding van Sjaloom Zorg. Zorgkundige coaches Connie Mastenbroek en Lisa Blok komen ieder één keer in de week langs. “Als ze hier zijn heb ik ze helemaal voor mezelf, zonder ze met andere cliënten, zoals op De Vrije Veste, te moeten delen. Dat is enorm fijn. Als er wat op het gebied van relaties speelt, bespreek ik dat met Connie. We hebben samen doelen opgesteld, waarop we rapporteren. Met Lisa bespreek ik vooral zaken die met mijn zoontje Xem te maken hebben. Daarnaast kan ik voor vragen over zijn gezondheid, verzorging en opvoeding bij het Centrum voor Jeugd en Gezin terecht. Ook de huisarts is erg betrokken. Als ik het zelf even niet zie zitten, weet ik bij wie ik terecht kan. Dat is heel fijn!”